Yhdysvallat, EU ja Ukraina tuomitsevat Krimin ja Venäjän välille avatun sillan

Krim

Yhdysvallat on tuominnut Krimin niemimaan ja Venäjän välille rakennetun sillan avaamisen. Yhdysvallat pitää sillan avaamista ”Venäjän yrityksenä vahvistaa laitonta aluevaltaustaan”.

Asiaa tiedotteessa kommentoinut ulkoministeriön tiedottaja myös toisti Yhdysvallan kannan siitä, että Krimin niemimaa on osa Ukrainaa.

Myös EU ja Ukraina ovat tuominneet eilen avatun Venäjän rakentaman sillan, joka kulkee Kertshinsalmen yli Krimin niemimaalle. EU sanoo, että silta loukkaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Ukrainan mukaan silta on kansainvälisen oikeuden vastainen.

Venäjä liitti Krimin yksipuolisella päätöksellä itseensä keväällä 2014.

Siltaurakan voitti vuonna 2015 Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolaisen Arkadi Rotenbergin omistama yhtiö. Rotenberg on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla.

Silta parantaa Ukrainalta vallatun Krimin yhteyksiä Venäjään tuntuvasti. Tähän asti Krimille on kuljetettu elintarvikkeita ja muita tuotteita pääosin meriteitse.

Krimin siltaa alettiin suunnitella jo Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:n aikana. Hanke tyssäsi sotaan. Toisen maailmansodan aikaan saksalaiset miehittivät alueen ja aloittivat sillan rakentamisen, mutta hanke ei valmistunut.