Virkavalansa vannonut Ukrainan uusi presidentti hajottaa maan parlamentin

Uusi presidentti kertoi ensimmäiseksi tavoitteekseen aselevon Itä-Ukrainassa
Ukraina

Ukrainan virkavalansa vannonut uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut virkaanastujaispuheessaan hajottavansa maan parlamentin.

Uudet vaalit oli määrä järjestää lokakuussa, mutta nyt ne järjestettäneen jo kesällä.

Koomikkona tunnetuksi tulleella 41-vuotiaalla Zelenskyillä ei ole takanaan parlamentin enemmistön tukea, ja uusi presidentti onkin kohdannut vastarintaa lainsäätäjien suunnalta.

Zelenskyi on syyttänyt tätä vastustaneita lainsäätäjiä ”roistoiksi”.

Päätös parlamentin hajottamisesta ei tullut täysin puskista, sillä Zelenskyi oli jo aiemmin uhannut käynnistää monimutkaisen prosessin aloitettuaan virassa. Tuoreen presidentin mukaan maalla on oltava ”parlamentti, joka toimii”.

Virkaanastujaispuheessaan Zelenskyi kertoi ensimmäiseksi tavoitteekseen aselevon saavuttamisen Itä-Ukrainan Donbassin konfliktialueella.

– Minulta on usein kysytty sitä, mitä olen valmis uhraamaan aselevon puolesta. Voin kertoa teille, että olen valmis tekemään kaikkeni sen puolesta, etteivät sankarimme kuole enää. En pelkää tehdä vaarallisia päätöksiä tai suosioni menettämistä. Olen valmis menettämään virkani epäröimättä, Zelenskyi sanoi puheessaan sanomalehti Kyiv Postin mukaan.

Ukrainan hallitus on sotinut Venäjän tukemia separatistikapinallisia vastaan Itä-Ukrainassa vuodesta 2014.

YK:n arvion mukaan konfliktissa on kuollut noin 13 000 ihmistä ja yli 28 000 on haavoittunut.