Seksiskandaali 1970-luvulta repii republikaanien rivejä 

Roy Moorea syytetään alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta ahdistelusta
USA

Yhdysvaltojen republikaanien keskuudessa on puhjennut avoin riita Alabaman senaattorin paikkaa tavoittelevan Roy Mooren ympärillä.

Moore on Washington Postin  viime viikolla julkistamien tietojen mukaan ahdistellut seksuaalisesti alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulta alkaen.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoi tiistaina pitävänsä naisten kertomuksia uskottavina ja kehotti Moorea luopumaan ehdokkuudesta.

Myös oikeusministeri Jeff Sessions sekä senaatin republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell ovat sanoneet uskovansa naisten puhuvan totta. Asiasta kertoi muun muassa CNN .

Moore kiistää kaikki syytökset ja on kieltäytynyt luopumasta ehdokkuudestaan. Hän on myös uhannut haastaa Washington Postin oikeuteen.

Syytöksiä ahdistelusta on tähän mennessä on kuultu jo viideltä naiselta. Uusin kertomus tuli 55-vuotiaalta naiselta, joka kertoi olleensa 16-vuotias kun Moore tarjoutui viemään hänet kotiin ravintolasta, jossa nainen oli töissä.

Naisen mukaan Moore oli pysäyttänyt auton, lukinnut ovet ja yrittänyt painaa naisen päätä jalkojenväliinsä. Lopulta Moore oli luovuttanut ja ajanut pois.

Muut tapaukset ovat samankaltaisia. Nuorin syytöksiä esittäneistä naisista oli tapahtuman aikaan 14-vuotias.

Tilannetta mutkistaa republikaanien kannalta se, että Alabaman vaalilain mukaan nyt on jo liian myöhäistä perua Mooren ehdokkuus senaatin täytevaaleissa, jotka pidetään 12. joulukuuta.

Puolueessa harkitaan nyt vaihtoehtoa, että Mooren korvaamiseksi tarjottaisiin vaihtoehtoista ehdokasta, jonka nimen äänestäjät saisivat kirjoittaa käsin äänestyslippuihin. Äärivaihtoehto olisi, että Moore erotettaisiin heti valintansa jälkeen moraalisilla ja eettisillä perusteilla.

Senaattorin paikka vapautui, kun Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Moore nostatti kohua jo alkusyksystä, kun hän päihitti republikaanien esivaaleissa republikaanien puolue-eliitin tukeman ehdokkaan, Luther Strangen.

Moore sai esivaaleissa tukea presidentti Donald Trumpin entiseltä päästrategilta Steve Bannonilta, joka pyrkii ajamaan republikaanipuoluetta äärinationalistiseen suuntaan.

Moore tunnetaan äärikonservatiivisena aborttien ja homoseksuaalien vastustajana ja on muun muassa vaatinut, että muslimeilta pitäisi kieltää mahdollisuus toimia Yhdysvaltojen kongressissa.

Jos Moore kuitenkin pysyy ehdolla ja häviää demokraattien Doug Jonesille, on sillä tuntuva vaikutus valtakunnan politiikkaan. Yhden paikan menetys senaatissa kaventaisi republikaanien enemmistön 51:een sadasta. 

Se olisi republikaaneille ikävä isku ennen ensi vuoden marraskuun välivaaleja, joissa ratkaistaan 34 senaattorin paikkaa.