Istanbulin iskut johtivat laajoihin pidätyksiin

Turkki

Turkin viranomaiset ovat pidättäneet yli 230 ihmistä Istanbulissa lauantaina tehdyn terrori-iskun jälkeen. Kiinni otettujen joukossa on kurdimyönteisen HDP-puolueen ja sen sisarpuolueen DBP:n jäseniä.

Pidätyksiä tehtiin eri puolilla maata, kertoi sisäministeriö valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.

Kiinni otettuja epäillään yhteyksistä Turkissa kiellettyyn PKK-järjestöön ja propaganda-aineiston tuottamisesta järjestölle. Myös Yhdysvallat ja EU pitävät PKK:ta terrorijärjestönä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kehottanut Turkkia toimimaan laillisuusperiaatteen mukaisesti.

Autopommi räjähti lauantai-iltana Istanbulissa Besiktasin jalkapallostadionin ulkopuolella, ja pian sen jälkeen itsemurhaiskijä hyökkäsi läheisessä puistossa.

Terrori-iskun kuolonuhrien määrä nousi maanantaina jo 44:ään. Valtaosa heistä oli poliiseja, jotka olivat tulleet huolehtimaan järjestyksestä jalkapallo-ottelun aikana. Haavoittuneita on noin 170.

Urheiluseura Besiktas ilmoitti lahjoittavansa keskiviikon jalkapallo-ottelun lipputulot terrori-iskun uhrien perheille.

Useiden Euroopan maiden diplomaatit kävivät asettamassa seppeleitä uhrien muistoksi tapahtumapaikalla, jossa on surijoiden jättämä kukkameri.

Iskun tekijäksi ilmoittautui kurdiryhmä Kurdistanin vapauden haukat (TAK). Turkissa on tehty tänä vuonna useita iskuja, joista kurdien PKK-järjestöstä irtautunut TAK on ottanut nimiinsä kolme. Niissä on kuollut yli 70 ihmistä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut taistelevansa terroria vastaan. Erdogan osallistui iskussa surmattujen poliisien hautajaisiin.

Turkin ilmavoimat iski kohteisiin Irakin pohjoisosassa. Armeijan mukaan koneet hyökkäsivät ”separatistisen terrorijärjestön jäseniä” vastaan.

Ilmaisulla tarkoitetaan PKK:ta. Irakissa kohteet olivat Zapin alueella, ja iskuissa tuhottiin taistelijoiden majoituspaikkoja ja tykkiasemia, armeija kertoi.

Viime kuussa viranomaiset pidättivät kymmenen HDP-puolueen kansanedustajaa, jotka ovat yhä esitutkintavankeudessa. Myös tuolloin syytökset koskivat PKK-yhteyksiä.

Puolueen tiedottaja ilmoitti Twitterissä, että HDP:n johtohahmoihin kuuluvalla Selahattin Demirtasilla olisi ollut vankeudessa sydänongelmia sunnuntaina. Syyttäjä kuitenkin kiisti, että Demirtas olisi kärsinyt terveysongelmista.