Burman demokratia testataan tulevina viikkoina

Burma

Burmassa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolue sai perjantaina julkaistujen tulosten perusteella jymyvoiton maan parlamenttivaaleissa.

Puolue sai paikkoja ainakin 348, mikä takaa sille enemmistön parlamentin ylä- ja alahuoneissa. Yhteensä parlamentissa on 664 paikkaa.

Sunnuntaina pidettyjen vaalien ääntenlaskenta on yhä kesken ja virallisen vaalituloksen valmistuminen voi viedä päiviä.

Perjantaina varmistuneen äänimäärän perusteella Suu Kyin NLD-puolue voi kuitenkin yksin valita maalle seuraavan presidentin.

Kotiarestissa vuosia ollut oppositiojohtaja Suu Kyi ei voi itse asettua presidenttiehdokkaaksi, koska hänen lapsensa ja ovat Britannian kansalaisia samoin kuin hänen edesmennyt miehensäkin. Hän on kuitenkin sanonut, että vaalivoitto mahdollistaa hänen toimintansa presidentin yläpuolella.

Viime viikolla järjestyt vaalit olivat historialliset, sillä ne olivat Burman ensimmäiset vapaat vaalit vuosiin. NLD otti jo vuonna 1990 suuren vaalivoiton, mutta sotilasjuntta jätti vaalituloksen huomioimatta ja kiristi diktatuuria entisestään.

Vaalituloksen pitäisi mahdollistaa NLD:n viemään läpi toivomansa muutokset ilman maata hallitsevan armeijan tukea. Kuitenkin vasta lähiviikkoina nähdään, onko maata vuosikymmeniä hallinnut sotilasjuntta todella valmis höllentämään otettaan vallankahvasta.

Maan parlamenttipaikoista yhä neljännes on varattu armeijan edustajille, kuten myös monet tärkeimmistä ministeripesteistä. Armeija on kuitenkin ilmoittanut hyväksyvänsä vaalituloksen.

Burmaa vuosia ankarasti hallinnut sotilasjuntta luopui nimellisesti vallasta vuonna 2011, vaikkakin valtaa pitäneen USDP:n hallinto on nojautunut voimakkaasti sotilaisiin.

USDP:n toimeenpanemat uudistukset ovat lopettaneet valtaosan Burmaan kohdistuneista talouspakotteista.

Monet NLD:n äänestäjät toivovat, että puolue ajaisi läpi uudistuksia esimerkiksi maan koulu- ja terveysjärjestelmään. Puolueen toivotaan myös lisäävän talouskasvua Kaakkois-Aasian köyhimmässä valtiossa.