Britannian hallitus haluaa tuoda brexit-erosopimuksen kolmanteen äänestykseen

Uudelle äänestykselle odotetaan alahuoneen puhemiehen lupaa
Brexit

Britannian hallitus haluaa tuoda brexit-erosopimuksen kolmannen kerran äänestykseen huomenna. Alahuone on torjunut sopimuksen kahdessa aikaisemmassa äänestyksessä.

Alahuoneen johtajan Andrea Leadsomin mukaan hallitus odottaa vielä vahvistusta alahuoneen puhemieheltä John Bercow’lta, että hän sallii kolmannen äänestyksen.

Pääministeri Theresa May lupasi eilen jopa erota, jos parlamentti hyväksyy sopimuksen.

Euroopan unioni on luvannut Britannialle lisäaikaa sopimustekstien vahvistamiseksi toukokuun 22. päivään saakka. Ehtona lisäajalle on se, että sopimus hyväksytään viimeistään huomenna.

Jos sopimusta ei hyväksytä, on edessä äkkiero ilman sopimusta. Se toteutuisi näillä näkymin 12. huhtikuuta.

Britannian parlamentissa yksikään kansanedustajien vaihtoehto Mayn neuvottelemalle brexit-sopimukselle ei ole saanut taakseen kansanedustajien enemmistöä. Parlamentti äänesti eilen illalla yhteensä kahdeksasta ehdotuksesta.

Niiden joukossa olivat muun muassa Britannian EU-ero ilman sopimusta, jääminen joko sisämarkkinoille tai tulliliittoon brexitin jälkeen sekä uusi kansanäänestys mistä tahansa erosopimuksesta.

Ennen uusista ehdotuksista äänestämistä parlamentti vahvisti brexitin lykkäämisen. Kyseinen äänestystulos on sitova. EU-johtajat myönsivät lykkäystä jo aiemmin.