Hallituksen sote-vastine valmistumassa – ensimmäinen osa tänään ja valinnanvapautta koskeva osuus huomenna

Sote

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Kirsi Varhila kertoi aamulla STT:lle, että hallituksen sote-vastine on valmistumassa. Varhilan mukaan ensimmäinen osa valmistuu tänään ja valinnanvapauden sisältävä toinen osa huomenna.

Hallituspuolue sinisten ylimääräinen ryhmäkokous on alkamassa. Ryhmänjohtaja Simon Elo totesi eilen, että ryhmässä on selvästi tarvetta keskustella sote-uudistuksesta.

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (sin) asettui soteen sisältyvää valinnanvapautta vastaan ja arvioi, ettei uudistus etene sote-valiokunnasta täysistuntoon tällä vaalikaudella.

Kansanedustaja Pentti Oinonen (sin) kertoi Iltalehdelle epäröivänsä soten puolesta äänestämistä, ja kansanedustaja Martti Mölsä (sin) sanoi STT:lle, ettei usko soten valmistuvan valiokunnasta.

Elo pitää perustuslakivaliokunnan aiemmin esittämiä muutostarpeita varsin teknisinä. Hänen mukaansa oikea kysymys on poliittisesti muun muassa se, pyytäisikö Suomi EU-komissiolta arvioinnin sote-esitykseen sisältyvän valinnanvapausmallin laillisuudesta EU-oikeuden näkökulmasta.

Elo on Saarakkalan kanssa yhtä mieltä siitä, että valinnanvapaus sisältää ongelmia. Saarakkalan mukaan ongelmat ovat niin suuria, että niitä ei voi käytännössä enää korjata. Elo ei suostu ottamaan kantaa siihen, ovatko ongelmat korjauskelvottomia. Hän sanoo ryhmänjohtajana edustavansa ryhmän yhteistä kantaa.

– Siihen täytyy ryhmän ottaa kantaa, miten tämä tilanne nähdään. Siniset on ollut koko tämän käsittelyn ajan sitoutunut siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tarvitaan, Elo kertoi eilen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi tänä aamuna sote-mietinnön laatimista. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru on aiemmin ilmoittanut odottavansa selkeää ohjausta hallitukselta.