Euroopan finanssimaailmassa voi olla edessä uusjako
Lontoon asema Euroopan finanssimaailman keskuksena voi kärsiä Britannian EU-eron eli brexitin seurauksena.
Tätä on jo laajalti ennustettu, mutta tarkempia arvioita voidaan esittää vasta sitten, kun Britannian erosopimuksen yksityiskohdat ja suhde EU-sisämarkkinoihin ovat selvillä, toteaa Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman.
– En oikein näe, että tämä voisi olla myönteinen asia Lontoon Citylle, mutta ei sen tarvitse valtava mullistuskaan olla, Husman sanoo.
Husman muistuttaa, että Sveitsikin on vahva finanssimaailman keskus, vaikkei se kuulu EU:hun.
Lontoosta voi kuitenkin tulla vähemmän houkutteleva kohde yhtiöille. Ilmeisimpiä vaihtoehtoja ovat Husmanin mukaan Frankfurt ja Pariisi, mutta myös Pohjoismaat saattavat saada osansa.
Jo ennen brexitiä Pohjoismaiden pörssien pienille yhtiöille suunnatuilla markkinapaikoilla on ollut paremmin vetoa kuin Lontoon vastaavalla.
Talouslehti Financial Timesin mukaan myös Lontoon ja Frankfurtin pörssien suunniteltu yhdistyminen saattaa kariutua brexitin seurauksena. Husman ei halua siihen ottaa kantaa.
Sen verran hän suostuu spekuloimaan, että jos Helsingin pörssi olisi suunnitellut yhdistymistä Lontoon kanssa, brexit tekisi fuusiosta vähemmän houkuttelevan.
– Osa hyödyistä jäisi saamatta.
Helsingin pörssissä on varauduttu huomiseen vilkkaaseen markkinapäivään. Husman vakuuttaa, että valmiustaso on normaaliaamua korkeampi ja ”miehitys on kunnossa”.
– Saimme jo perjantaina käytännön kokemusta Tanskan markkinoilta. Siellä kaikki meni hyvin.
Kööpenhaminan pörssi kuuluu samaan Nasdaq-konserniin kuin Helsingin ja Tukholman pörssit. Ne myös käyttävät yhteisiä tietojärjestelmiä.
Husmanin mukaan volatiliteetti- eli kurssivahteja on levennetty, samoin johdannaismarkkinoiden markkinatakausvaatimuksia. Jos kursseissa tapahtuu suuria tai äkillisiä liikkeitä, kaupankäynti keskeytyy tilapäisesti.
– Tanskassa kurssivahteja laukesi leventämisestä huolimatta. Mutta niitä laukeaa päivittäin, se on ihan suunniteltua.