Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Sääennusteet usean viikon päähän ovat vain suuntaa-antavia, mutta heinäkuun jälkipuolisko saattaisi olla tuomassa Suomeen kuivempaa kesäsäätä.
– Jonkin verran on merkkejä siitä, että ainakin heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa voisivat olla tavanomaista kuivempia, kertoo päivystävä meteorologi Jani Sorsa Ilmatieteen laitokselta.
Entä lämpötilat?
– Heinäkuun puolivälissä alkava viikko näyttäisi alustavien arvioiden mukaan olevan lämpötiloiltaan kesäisempi kuin heinäkuun ensimmäinen viikko on ollut. Suurin osa säämalleista ennustaa, että sillä viikolla päivän korkein lämpötila nousisi 21–25 asteeseen.
Heinäkuun lopun lähestyessä päivälämpötilat saattavat asettua lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia.
Alkava viikko on ainakin alkupuoleltaan jatkoa alkukesän aikana koetulle: sadetta lotisee monin paikoin, matalapaine rantautuu Suomeen tiistaina.
– Viikonlopulle kuitenkin voi olla tulossa lämpenemistä. Tuo riippuu siitä, ulottuuko Itä-Eurooppaan tuleva matalapaine meille asti vai ei. Useimpien säämallien mukaan se ei pääsisi Suomeen asti, Sorsa täydentää.
Kuluvan vuoden kesä on ollut tähän asti monin paikoin huomattavan sateinen ja koleakin.
– Ainakin Länsi-Suomessa kesä on ollut tähän asti sateinen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Etelä-Pohjanmaan lounaisosan Isojoella on satanut kesäkuun alusta lähtien yhteensä runsaat 216 senttiä. Tuo on sen mittausaseman 60 toimintavuoden ajan suurin alkukesän sademäärä. Idässä Ruokolahdella on mitattu saman ajanjakson sadekertymäksi yli 190 senttiä.
Vaihtelu Suomen sisällä on kuitenkin ollut varsin tuntuvaa. Kuivia seutuja on meteorologin mukaan ollut Pohjois-Karjalassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa.
Sorsan mukaan keskilämpötilojen poikkeama tavanomaisesta ei ole ollut tänä kesänä kovinkaan suurta. Toinen mittaustapa sen sijaan kertoo koleasta alkukesästä.
– Niiden päivien lukumäärä, jolloin lämpötila on noussut vähintään 20 asteeseen, on ollut selvästi normaalia alempi. Suomessa on paikkoja, joissa on nyt ollut 20 asteen päiviä tosi vähän. Esimerkiksi Pohjois-Savon Vieremän mittausasemalla on ollut vain kaksi päivää, jolloin 20 lämpöasteen raja on ylittynyt, meteorologi täydentää.
Elokuun puolivälissä on Jani Sorsan mukaa osumassa Euroopan keskiosiin pitkäaikainen lämmin sääsignaali. Siitä ei voi päätellä, että lämpö ja helteet vyöryisivät meillekin.
Etelä-Euroopassa ja osin Keski-Euroopassakin alkukesä on ollut jopa ennätyksellisen kuuma.
Miten tavallista tai harvinaista on, että Pohjoismaiden ja Etelä-Euroopan välillä on ollut kesälämpötiloissa näinkin suuret erot kuin tänä kesänä?
– Voisi sanoa niin, että lämpötilaero on ollut näiden alueiden välillä nyt epätyypillisen iso, Ilmatieteen laitoksen meteorologi vertaa.