Odottavatko kaupan keskusliikkeet elintarvikeketjun alkupään tulevan riittävän tehokkaaksi, jotta ne voitaisi ottaa koko ketjun haltuunsa?
Kirjoitin joskus viisikymmentä vuotta sitten MTK-opistolla esitelmän, jossa pohdin suomalaisen maatalouden rakenteen muutoksia ja -vaikutuksia koko ketjussa.
Silloinen ajatukseni oli niiden peltojen paketointien aikaan, että maatilojen rakennetta kannattaa muutta niin, että naapurin lopettaessa tuotannon, tilan viljely siirtyy viljelevälle naapurille ja siten tilakoko kasvaa ja kannattavuus paranee.
No, näinhän on jossain määrin tapahtunut samalla, kun alkutuotannon tekninen kehittyminen on parantanut tilakohtaisen tuotannon tasoa, mutta Suomessa se ei ole tarkoittanut, että katetuotot olisivat parantuneet.
Syy Suomen liittymisestä Euroopan unioniin ja samassa yhteydessä tapahtuneet tuottajahintojen harmonisoinnit EU:n tasolle, eli silloisia suomalaisia tuottajahintoja alemmaksi. Käytännössä maidon osalta tarkoitti tuottajahinnan puolittumista.
Silloin viisikymmentä vuotta sitten ajatuksenjuoksuni oli se, että kun maatalous, ruuan alkutuottajana tulee riittävän kannattavaksi, niin se houkuttelee kaupan keskusliikkeitä valtaamaan tuottavan toiminnan itselleen.
Nythän ruuan alkutuontanto on tuottajille lähestulkoon kannattamatonta ja kuitenkin itse tuotannon tehokkuus on saatu korkealle tasolle jopa niin, että nyt kaupan keskuliikkeillä saattaisikin olla kiinnostusta saada haltuunsa koko tuotantoketju. Silloinhan ei tarvitsisi maksaa alkutuottajalle maksettavia hintoja. Ainoastaan alkutuotannon tuotantokustannukset.
Tosin näin tapahtuessa kaupan olisi palkattava maatiloille henkilökunnat ja sen palkkakustannukset olisivatkin sitten aivan eri luokkaa, kuin mitä tuottajat nyt saavat työpalkakseen. Eli kauppa ei liene kuitenkaan kiinostunut avauksestani, ainakan heti vielä.
Mutta, jos ruokaketjun alasajo tästä vielä kiihtyy, niin rajut muutokset tulevat olemaan edessä. Seuraavan viidenkymmenen vuoden päästä sen näkevät.
Jos pahin toteutuu, niin sääli suomalaista ruuakuluttajaa. Nyt, jos koskaan ruokaketjun alkupään on ryhdistäydyttävä niin lihan, maidon, kanamunien ym. elintarvikkeiden tuotanto- ja jalostusketjujen suhteessa maamme keskittyneen kaupan ylivoimaan ketjun tuottavuuden jakamisessa.
Olen jo aikaisemmin ollut sitä mieltä, että nyt jos koskaan, tarvitaan ruuan arvoketjun eri osien tuottavuutta mittaava kateindeksi turvaamaan ketjun kaikkien toimijoiden kohtelun tasapuolistamiseksi ja oikeudenmukaisuuden toteuttamiseksi. Nyt se ei sitä ole.
Lauri Jokinen
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/.