Palkansaajien reaaliansiot romahtivat huhti-kesäkuussa – näin suurta pudotusta ei ole nähty 2000-luvulla
Palkansaajien reaaliansiot romahtivat huhti–kesäkuussa 4,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus. Syynä on se, että kuluttajahinnat nousivat nopeammin kuin palkat.
Reaaliansiot eivät ole laskeneet yhtä paljon kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla.
Heikointa kehitys oli kuntasektorilla, jossa reaaliansiot putosivat huhti–kesäkuussa suunnilleen vuoden 2010 tasolle. Laskuun vaikutti kuitenkin se, että kunnissa on tänä vuonna maksettu sopimuskorotuksia myöhemmin kuin viime vuonna.
Kokoaikaisten palkansaajien nimellisansiot kohosivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhti–kesäkuussa yksityisellä sektorilla 2,2 prosenttia, valtiolla 2,0 prosenttia ja kuntasektorilla 1,0 prosenttia vuoden takaisesta.
Inflaatio kiihtyi kesäkuussa 7,8 prosenttiin.
Kuluvan vuoden romahdusta kuvaa se, että viime vuoden huhti–kesäkuussa reaaliansiot olivat keskimäärin 6,4 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2010, kun tämän vuoden huhti–kesäkuussa ne olivat enää 1,6 prosenttia korkeammat.
Tilastokeskus huomauttaa kuitenkin, että palkansaajien ostovoimaan vaikuttavat myös muutokset tuloveroasteessa. Vertailu ei sisällä verotuksessa tapahtuneita muutoksia, joten käteen jäävien ansiotulojen ostovoiman kehitys on voinut poiketa jonkin verran nimellisansioiden reaalikehityksestä.