Zelenskyi kertoo hyväksyneensä korruptionvastaisten toimijoiden itsenäisyyden takaavan lakiesityksen
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo hyväksyneensä uuden lakiesityksen, jonka on määrä taata korruptionvastaisten toimijoiden itsenäisyys. Presidentti kertoo viestipalvelu X:ssä, että lakiesitys annetaan maan parlamentille tänään.
Zelenskyi kirjoittaa julkaisussaan, että uusi lakiesitys suojaa Ukrainan oikeusjärjestelmää Venäjän vaikutusyrityksiltä.
Presidentti allekirjoitti tiistaina kahden korruptionvastaisen viraston itsemääräämisoikeutta rajoittavan lakiesityksen. Tuhannet ihmiset kokoontuivat keskiviikkona Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa osoittamaan mieltään niin kutsuttua korruptiolakia vastaan.
Tiistaina hyväksytty lakiesitys keräsi kritiikkiä myös kansainvälisesti. EU kutsui sitä merkittäväksi askeleeksi taaksepäin.
EU-jäsenyyteen tähtäävä Ukraina on viime vuosikymmenen aikana lisännyt korruptionvastaisia toimiaan, mutta korruptio on yhä merkittävä ongelma maassa. Vastustajat ovat sanoneet lakiesityksen vievän maan demokratiakehitystä taaksepäin.
Keskiviikkoiltana Zelenskyi sanoi, että ihmisten huolet on kuultu ja ilmoitti antavansa uuden lakiesityksen.
Tiistaina allekirjoitetun esityksen mukaan Ukrainan korruptionvastaisen viraston Nabun ja korruptionvastaisen erityissyyttäjänviraston Sapon on määrä siirtyä jatkossa valtakunnansyyttäjän alaisuuteen. Valtakunnansyyttäjän nimittää puolestaan presidentti.
Nabu tutkii valtionvirastoissa esiintyvää korruptiota, kun taas Sapo ajaa korruptiosyytteitä muita tahoja vastaan. Vuonna 2015 perustettu Nabu on paljastanut laajalle pesiytynyttä korruptiota, johon ovat syyllistyneet myös Zelenskyin hallinnon edustajat.
Ukrainan parlamentti hyväksyi lakiesityksen tiistaina äänin 263–13. Esitys keräsi kannatusta erityisesti Zelenskyin vallassa olevalta Kansan palvelija -puolueelta.
Ennen keskiviikkoillan ilmoitustaan Zelenskyi oli vielä puolustanut allekirjoittamaansa lakiesitystä.
– Meillä kaikilla on yhteinen vihollinen: venäläiset miehittäjät. Ukrainan valtion puolustaminen edellyttää riittävän vahvaa lainvalvontajärjestelmää, joka takaa todellisen oikeuden tapahtuvan, Zelenskyi sanoi aiemmin keskiviikkona.