Zelenskyi Euroopan johtajille: "Halit Putinin kanssa eivät auta"
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sai torstaina mahdollisuuden vakuuttaa jälleen kerran muita Euroopan poliittisia johtajia siitä, miksi Ukrainaa tulisi yhä tukea sen taistelussa Venäjää vastaan.
Tämä tapahtui Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa Unkarin Budapestissä, jossa paikalla ovat poliittiset johtajat liki kaikista Euroopan maista.
Zelenskyi kertoi puhuneensa eilen puhelimessa Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin kanssa. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen tarkat reaktiot Trumpin aikana eivät ole vielä tiedossa.
Zelenskyi pyrki kuitenkin vakuuttamaan eurooppalaiset kollegansa siitä, että ”rauha voiman kautta” on osoittautunut realistiseksi ja toimivaksi malliksi useammin kuin kerran. Hän myös sanoi, ettei Venäjä hyökännyt Ukrainaan maa-alueiden perässä.
– He halusivat globaalia valtaa – alkaen Ukrainasta ja sitten teistä kaikista muista – jollaista heillä kerran oli Neuvostoliiton imperialistisen vallan aikaan.
Zelenskyi varoitti pehmeästä lähestymistavasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Hän myös toisti perusviestiinsä siitä, että Ukraina tarvitsee aseita.
– Halit Putinin kanssa eivät auta. Jotkut teistä ovat halanneet häntä 20 vuotta, ja asiat ovat vain menneet pahemmiksi. Vain paine voi laittaa hänelle rajat.
Euroopan poliittisen yhteisön kokousta isännöi Unkarin pääministeri Viktor Orban, joka on ollut jatkuvana jarruna EU:n tuessa Ukrainalle. Puheenvuorossaan Zelenskyi rinnasti Unkarin ja Ukrainan kohtalot.
– Budapest muistaa, miltä neuvostotankit näyttävät. Ukrainan kaupungit eivät tule unohtamaan Venäjän pommeja. Ja aivan kuten Budapest, jokainen kaupunki Ukrainassa ja maissamme ansaitsee turvallisuuden ja rauhan.
Venäjää pitäisi Zelenskyin mukaan puskea kohti hänen rauhansuunnitelmansa, ja myös Venäjän varat pitäisi saada käyttöön suojautumisessa maata vastaan. Venäjän keskuspankin jäädytettyjen varojen tuottoja ollaan käyttämässä Ukrainan tukemiseen, mutta itse jäädytettyihin varoihin ei ole toistaiseksi koskettu.
Zelenskyi myös nosti esille Suomen ja ruotsin Nato-jäsenyydet merkiksi siitä, että neutraali lähestymistapa suhteessa Venäjään ei toimi etenkään sen lähellä oleville maille.
– Suomen ja Ruotsin nopea liittyminen Natoon osoitti, miten Euroopan ja liittouman johtajat todella näkevät taatun turvallisuuden. Ukraina on pannut tämän merkille, Zelenskyi sanoi.