Yllättävät ruoat tuovat salakavalaa rasvaa ja sokeria ruokavalioon
Roskaruokaa syödessä sen epäterveellisyys tiedostetaan, mutta amerikkalaistutkimus kiinnittää huomion elintarvikkeisiin ja juomiin, jotka vaikuttavan ruokavalioon salakavalammin.
Ravitsemussuositusten mukaan kovan rasvan tai sokerin tulisi muodostaa korkeintaan 10 prosenttia päivän energiasta. Useimmat aikuiset kuitenkin ylittävät nämä rajat.
Kaikki tyydyttynyttä rasvaa tai piilosokeria sisältävät ruoat eivät suinkaan ole huonoja valintoja, mutta nekin vaikuttavat osaltaan siihen, pysyykö kovan rasvan kokonaissaanti kymmenessä prosentissa päivittäin.
Tutkimuksen tarkoituksena onkin auttaa tunnistamaan nämä pienetkin lähteet, joiden vuoksi suositusten mukainen prosentin raja ylittyy.
Listalla on vaarattomalta vaikuttavia tuotteita kuten kananrintaa ja ketsuppia.
– Kananrintaa mainostetaan vähärasvaisena ruokana, mutta siinä on silti hieman tyydyttynyttä rasvaa, professori Christopher Taylort Ohion yliopistosta sanoo tiedotteessa.
Tutkijat keräsivät ruokavaliotietoja yli 35 000 yhdysvaltalaiselta aikuiselta.
Juusto, pizza, jäätelö ja munat olivat tutkimuksen mukaan runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävien elintarvikkeiden luettelon kärjessä. Kovaa rasvaa kertyi muun muassa leikkeleistä, ruokakermasta, paistetuista perunoista ja täysmaidosta.
Virvoitusjuomat, tee, hedelmäjuomat, kakut ja piirakat olivat puolestaan yleisimpiä lisätyn sokerin lähteitä. Myös tomaattipohjaiset mausteet, muropatukat, energiajuomat ja hiivaleivät vaikuttavat ihmisten päivittäiseen lisätyn sokerin kulutukseen.
Tyydyttyneiden rasvojen osuus on keskivertoamerikkalaisella vähintään 12 prosenttia päivittäisistä kaloreista, ja lisättyjen sokerien osuus on 14–16 prosenttia, tutkimus kertoo.