Yle: Luonnonsuojelija Pentti Linkola on kuollut

Pekka Haavisto: Suuri luonnonsuojelija on poissa
Linkola

Luonnonsuojelija ja ympäristöfilosofi Pentti Linkola on kuollut 87-vuotiaana, kertoo Yle.

Linkolan kuoleman on vahvistanut Ylelle hänen tyttärensä Leena Linkola.

Linkola tuli tunnetuksi jyrkistä näkemyksistään kulutusyhteiskunnasta ja ihmisen ja luonnon suhteesta.

Hän eli viime vuosikymmenet yksinkertaista ja korutonta elämää kalastajana, lintujen tutkijana ja kirjoittajana Sääksmäellä Pirkanmaalla.

– Uutinen Pentti Linkolan poislähdöstä pysäytti. Omaan ajatteluuni vaikutti kouluaikana vahvasti Linkolan pamfletti  Unelmat paremmasta maailmasta . Linkola oli synnyttämässä vihreää liikettä, ja eli kuten opetti. Suuri luonnonsuojelija on poissa, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Twitterissä.

Linkola oli mukana luonnostelemassa vihreän liikkeen aatemaailmaa 1980-luvulla ja julkaisi luonnoksen liikkeen tavoiteohjelmaksi vuosikymmenen lopulla.

Kirjoittajana ja puhujana toimimisen lisäksi Linkola perusti vuonna 1995 Suomen luontoa suojelemaan Luonnonperintösäätiön , joka ostaa lahjoitusvaroin luonnonalueita ja rauhoittaa ne pysyvästi.

Linkola katsoi, että Suomen ja maailman luonnon tila oli jatkuvasti huonontunut ja matkalla kohti kattavaa ekokatastrofia.

Hänen mukaansa olennaista oli pyrkiä monimuotoisen elämän jatkumiseen maapallolla, eikä tätä tavoiteltaessa ihmisellä ollut erityisasemaa muihin lajeihin nähden.

Lähteenä muunmuassa SKS:n Biografiakeskus