Yle: Keskustan kannatus kohosi 12,9 prosenttiin – "Nousu vaatisi lähes täydellistä onnistumista kampanjoinnissa ja ehdokasasettelussa"

Gallup

Jos kuntavaalit olisi nyt keskustan kannatus olisi 12,9 prosenttia, kertoo Ylen tuore kuntavaalikysely. Nousua edelliseen kyselyyn on tapahtunut 1,2 prosenttia.

Kyselyssä SDP on suurin puolue suurin puolue 20,3 prosentin osuudellaan. Toiseksi suosituin puolue on perussuomalaiset 18,8 prosentilla ja kolmanneksi kipusi kokoomus 18,3 prosentilla.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä on yllättynyt tutkimuksessa keskustan kannatuksesta.

– Puolue on nyt historiallisesti erittäin vaikeassa paikassa. Keskustan nousu vaatisi lähes täydellistä onnistumista kampanjoinnissa ja ehdokasasettelussa, hän toteaa Ylelle.

Jokisipilän mukaan mittaus kertoo enemmän puolueiden kannatuspotentiaalista ensi kevään kuntavaaleissa kuin lopullisesta tuloksesta. Kuntavaalien tulos on paljon kiinni siitä, millaisia ehdokkaita puolueet saavat.

Taloustutkimuksen 11. tammikuuta ja 2. helmikuuta välisenä aikana tekemään kyselyyn haastateltiin yhteensä 2  468 ihmistä, joista 1  605 ilmoitti puoluekantansa.

Kyselyn virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit (6)

 • Lukija67

  1950 luvulla kepulla oli näin huonot luvut joten hallituksesta lähtö on käytännössä selvä,muuten puolue häviää kartalta,perussuomalaisten kannatusnousu 2017 vaaleista kymmenen(10) prosenttiyksikköä
  Mikään puolue koskaan suomessa ei ole tehnyt tälläista nousua ja vaalitentit tulevat vielä nostamaan kannatusta,selvääkin selvempi voittaja

 • Lukija4

  Keskustan aktivoituminen vaaleihin näyttää kulkevan selkeän totuttuun tapaan, joten kyllä tästä taas selvitään vaikeista ajoista huolimatta. On ymmärrettävää, että keskustan kannattajista on kuulunut voimakasta kritiikkiä puoluetta kohtaan. Tämä on keskustan suuri voima, että mikäli puolueen edustajat unohtelevat ruohonjuuri tason, silloin haukutaan herrat niin että muisti palaa. Näin on käynyt nytkin ja meno on parantunut selkeästi. Hyvin useasti ei ole kysymys harkinnasta vaihtaa puoluetta, vaan palauttaa omat ruohonjuuri tasolle.

 • Lukija55

  Hämmentävää optimismia liikkeellä. Vuoden 2017 kunnallisvaaleissa vastaavana aikana Keskustan kannatus oli kyselyssä yli 18% ja tulos 17,5%. Mahdolliset kannattajat ovat kyllä hämmentyneitä edellisen hallituskauden politiikasta, nykyisen sovitun hallituspolitiikan puolueen sisäisistä irtiotoista ja nopeista henkilövaihdoksista. Linjaa ei tunnu löytyvän millään.

 • Lukija69

  Nyt vaikuttaa hyvältä. Vain 6% lasku kannatuksessa. Pelkäsin pahempaa ja loppukiri on vielä käymättä! Hyvä Keskusta!

 • Lukija22

  Viime kuntavaaleista 2017 kepulla -4,6 prosenttiyksikön romahdus ja vastaavasti Perussuomalaisilla +10 prosenttiyksikön huima nousu.

 • Lukija90

  Ei pitäis lanseerata kahta eri kyselyä ikäänkuin samana eduskuntakyselyn jatkumona? Nyt kysyttiin kuntavaaleista. Kaikilla puolueilla isoja muutoksia Ylen joulukuun eduskuntavaalikyselyyn. Nyt verrataan perunoita ja lanttuja keskenään. Suomenmaa ei kertonut tässä jutussa tästä,vaan antoi virheenä ymmärtää kepun kannatuksen nousseen. Ei kertonut tutkimuksen luonteesta enemmän. Eli ei rehellistä faktaa lukijoille,vaikka itse tiesi. Kolme suurinta puoluetta virhemarginaalin sisällä. Kepun tilanne on pilattu liberaalisiiven toimesta. Toivottavasti eri etelän kaupunkimediat ovat puolueettomia,Hesari ja Yle myös.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen