Markus Lohi Ylellä: Uskomme merkittävästi gallupeja parempaan tulokseen – keskustan varapuheenjohtajan mukaan kuntavaaleissa on kyse myös politiikan toimintatavoista

Kuntavaalit

Ylen julkistama kuntavaalikannatuskysely viittaa suunnan kääntymiseen, arvioi keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi.

Ylen Aamu-tv:n vieraana olleen Lohen mukaan keskustalle mitattu lukema, 12,9 prosenttia, ei ole vielä riittävän hyvä. Lohen mukaan keskustassa uskotaan kuitenkin paljon parempaan tulokseen.

– Meille tulee koko ajan lisää kuntavaaliehdokkaita, uskon että pääsemme aivan eri lukemiin, mitä nämä nyt osoittavat. Vaaleihin on vielä reilut kaksi kuukautta aikaa, ja tässä tapahtuu vielä paljon.

Lohen mukaan ehdokasasettelu on etenemässä erittäin hyvään suuntaan tammikuun pienen notkahduksen jälkeen. Loppukirillä ehdokkaita yritetään saada kokoon sama määrä kuin viime kuntavaaleissa.

Keskustan varapuheenjohtajan mukaan kuntavaaleissa on tällä kertaa kyse myös politiikan toimintatavoista.

Lohen mukaan keskustalaiset eivät lähde valtuustoihin arvostelemaan, repimään tai hajottamaan, vaan rakentamaan siltoja ja tekemään yhteistyötä.

– Toimintatavat ovat nyt ne, jotka kannattaa nostaa puntariin ja katsoa, ketkä pystyvät oikeasti yhteistyöllä rakentamaan tätä yhteiskuntaa.

Keskustalle kuntavaalit ovat Lohen mukaan ensi sijassa oman kotikunnan rakentamista ja lähipalveluiden puolustamista. Vaaleihin ei lähdetä valtapolitiikka ja valtakunnan teemat edellä.

– Emme ajattele sillä tavalla, että nyt käydään valtakunnan tason poliittista vaalia joissa ratkaistaan hallituskysymyksiä tai hallitusohjelmakysymyksiä. Ei se näin ole, kuntavaalit ovat paikallisvaalit.

Lohen mukaan kuntavaalien tulos ei myöskään määrää sitä, pysyykö keskusta hallituksessa vai ei. Sen ratkaisee hallituksen toimintakyky ja mahdollisuudet vaikuttaa asioihin.

– Ja sitten jos käy niin, että hallitus ei kykene toteuttamaan ohjelmaansa tai se ei ole toimintakykyinen, silloin me lähdemme hallituksesta. Mutta se ei ole kuntavaalit, joka määrää lähtökohtaisesti, olemmeko hallituksessa vai ei.