Yhdysvallat myöntämässä Ukrainalle kymmeniä miljardeja lisää apua

Yhdysvallat

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt 40 miljardin dollarin (38 miljardin euron) tukipaketin Ukrainalle, kertoi yhdysvaltalaismedia keskiviikkona.

Yhdysvaltain senaatin odotetaan vahvistavan päätöksen ensi viikon loppuun mennessä. Päätös nostaisi Yhdysvaltojen avun Ukrainalle yhteensä noin 54 miljardiin dollariin (51 miljardiin euroon).

Tuki suunnataan Ukrainan puolustukseen sekä humanitaariseen ja taloudelliseen apuun.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti aikaisemmin, että maan Ukrainan auttamiseen varaamat rahat ovat loppumassa, jos uutta pakettia ei hyväksytä.

Tukipaketti meni läpi edustajainhuoneessa 368 äänellä, ja sitä vastusti vain 57 edustajaa. Kaikki vastustajat olivat republikaaneja, mutta yleisesti ottaen demokraatit ja republikaanit ovat olleet harvinaisen yksimielisiä Ukrainalle annettavasta tuesta.

–  Tämän tukipaketin myötä Amerikka lähettää maailmalle voimakkaan viestin horjumattomasta päättäväisyydestä olla Ukrainan rohkean kansan rinnalla, kunnes voitto on saavutettu, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi ennen äänestystä.

Valkoinen talo kiitteli tiistaista äänestystä ”ratkaisevana askeleena” Ukrainan auttamiseksi ja sen ”demokratian puolustamiseksi” Venäjän hyökkäystä vastaan.

–  Kuten presidentti (Joe Biden) totesi eilen, meillä ei ole varaa lykätä tätä elintärkeää ponnistusta, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki sanoi lausunnossa.

Yhdysvallat odottaa Ukrainan sodan kestävän vielä kauan. Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelupalvelun johtajan Avril Hainesin mukaan Venäjä valmistautuu Ukrainassa pitkään sotaan, jonka aikana se havittelee laajempia tavoitteita kuin itäisen Donbassin haltuun ottamista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Twitterissä apupaketista. Hän kiitti Nancy Pelosia ja edustajia tukipaketin nopeasta läpimenosta edustajainhuoneessa ja sanoi odottavansa asian käsittelyä senaatissa.