"Yhä useamman elämä jakaantuu useiden paikkakuntien välille" – keskustanuoret vaatii oikeutta moneen kotikuntaan

Monipaikkaisuus

Kuntien tulee pystyä paremmin huomioimaan myös osa-aikaisesti kunnissa asuvien tarpeet, koska yhä useamman elämä jakaantuu useiden paikkakuntien välille, keskustanuoret vaatii.

– Kuntien tulee ottaa itse ensimmäiset askeleet, koska vielä lainsäädäntö ei taivu monikuntalaisuuteen, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen sanoo tiedotteessa.

Valtiovarainministeriön selvitys linjasi vuonna 2018, ettei monipaikkaisuudesta voida päättää lainsäädännöllisesti. Keskustanuorten mukaan etätyö ja monipaikkaisuus ovat kuitenkin tulleet nyt jäädäkseen, vaikka koronapandemia taittuisi jossakin vaiheessa.

– Pitkällä tähtäimellä tarvitsemme suurempaa uudistusta myös lainsäädännössä. Järjestelmän on oltava joustava sekä oikeudenmukainen, Markkanen vaatii. 

Keskustan nuorisojärjestön mielestä työn, opiskelun tai kesäasunnon sijoittuminen toiselle paikkakunnalle ei saa rajoittaa kenenkään mahdollisuuksia olla osallinen lähiyhteisössään.

– Kunnissa voidaan luoda matalankynnyksen osallisuusmahdollisuuksia jokaiselle, kuten asukas- tai mökkitoimikuntia, jolloin jokainen pääsee osallistumaan kunnan päätöksentekoon. 

– Samankaltainen toimielin tulee luoda myös opiskelukaupunkeihin, jotta opiskelijat, jotka pitävät kirjansa kotikunnassaan, pääsevät vaikuttamaan myös opiskelupaikkakuntansa asioihi, Markkanen jatkaa.

Keskustanuoret muistuttaa, että kuntien tehtävänä on edistää kaikkien kuntalaisten yhteisöllisyyttä, joten myös monipaikkaiset kuntalaiset on otettava mukaan.