Vihreiden nuorten ulostulo vegaanisesta Suomesta suivautti keskustanuoret – "Ei voi kuin hämmästellä"

Ruoka

Ei voi kun hämmästellä sitä, miten kaukana vihreät nuoret ovat todellisuudesta, sanoo keskustanuorten varapuheenjohtaja Henna Takatalo.

Vihreiden nuorisojärjestö vaatii, että eläintuotannon tuista on luovuttava siirtymäajalla ja eläinperäisistä tuotteista on pyrittävä eroon julkisen sektorin toiminnassa.

– Meillä kaikilla on vielä tuoreessa muistissa koronakriisin tuoma huoli ruoan riittävyydestä poikkeusoloissa. Nyt ollaan ajamassa maataloutta alas vihreiden nuorten toimesta, Takatalo ihmettelee tiedotteessa.

– Ainoastaan omalla tuotannolla voimme varmistaa sen, että ruokaa riittää kaikille myös poikkeusoloissa, jolloin emme voi olla vain ulkomaisen tuontiruoan varassa.

Vihreiden nuorten näkemykset ovat hyökkäys suomalaisia ihmisiä vastaan, keskustanuoret tulkitsevat.

– Se luo ahdistusta ja henkistä pahoinvointia jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa oleville tuottajille. Eivätkö vihreät nuoret arvosta suomalaista tuottajaa? Hyvinvoivat tuottajat takaavat myös hyvinvoivat eläimet.

Kotimainen ruoantuotanto on Suomelle elinehto, keskustanuoret muistuttavat.

Kotimainen tuotanto antaa myös mahdollisuuden vaikuttaa maatalouden toimintatapoihin ja tuotantoeläinten hyvinvointiin. 

Keskustanuorten mukaan Suomen on brändättävä maailman puhtainta, turvallisinta ja korkealaatuisinta ruokaansa yhä enemmän. Viennin edistämiseen onkin jeskustanuorten mielestä varattava valtion budjetista isompi kakku.

– Markkinat ovat globaalit. Meillä on potentiaali tulla tunnetuksi eettisenä tuottajamaana, joka ei tingi eläinten hyvinvoinnista, Takatalo jatkaa.

Keskustan nuorisojärjestö paaluttaa, että suomalainen maatalous ei ole ilmastonmuutoksessa ongelma, vaan osa ratkaisua. Maataloudessa voidaan toimia ilmastoviisaasti ja toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita. 

Keskustanuoret nostavat esiin, että kasvipainotteisuus korostuu trendiruokavaliona yhä enemmän.

– Tässä meillä on selkeä yhteinen tavoite: enemmän kotimaista kasvisproteiineja kaupan hyllyille ja kuluttajien lautasille.

Keskustanuorten Takatalo kuitenkin päättää, ettei ole huolissaan vihreiden nuorten ulostulosta.

– Tiedän, että suomalainen maatalous kyllä pärjää. Suomalainen tuottaja tuottaa maailman puhtainta, turvallisinta ja eettisintä lähiruokaa jatkossakin.