Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit sopivat suurlähettiläiden palauttamisesta pääkaupunkeihin

Joe Bidenin ja Vladimir Putinin keskustelut Genevessä päättyivät yllättäen hieman etuajassa. Putin kutsui tapaamista ”rakentavaksi”.
Ulkomaat

Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien Vladimir Putinin ja Joe Bidenin odotettu tapaaminen Genevessä keskiviikkona ei venynytkään odotetusti yliajalle, vaan päättyi jopa hieman etuajassa. Ensimmäisenä keskustelujen tuloksista ehti raportoimaan erillisessä lehdistötilaisuudessa Putin, joka kuvasi tapaamista ”rakentavaksi”.

Putinin mukaan johtajat olivat sopineet maiden suurlähettiläiden palaavan jälleen asemapaikoilleen Moskovaan ja Washingtoniin.

–  Tarkalleen milloin, se on puhtaasti tekninen kysymys, Putin sanoi.

Lisäksi oli sovittu konsultaatioiden aloittamisesta kyberturvallisuuteen liittyen. Ennen tapaamista esillä ovat olleet eniten Yhdysvaltain syytökset Venäjältä tehdyistä kyberhyökkäyksistä. Putin kuitenkin käänsi asetelman lehdistötilaisuudessa ympäri ja totesi Yhdysvaltain olevan vastuussa suurimmasta osasta maailmassa tehdyistä kyberhyökkäyksistä.

Putin myös totesi, ettei Yhdysvaltain huolille Venäjän sotilaallisesta varustautumisesta arktisella alueella ole perusteita.

Tapaaminen aurinkoisessa Genevessä alkoi varovaisen tunnustelevissa tunnelmissa. Presidentit hymyilivät hiukan ja kättelivät toisiaan kokouspaikkana toimivan huvilan edustalla ennen neuvottelupöytään istumista.

Ennen kättelyä Sveitsin liittopresidentti Guy Parmelin toivotti Putinin ja Bidenin tervetulleiksi Geneveen, ”rauhan kaupunkiin”, ja toivoi tapaamiselle menestystä sekä Yhdysvaltain että Venäjän ja koko maailman edun nimissä.

Myöhemmin sisällä huvilan kirjastohuoneessa Biden totesi vieressään istuneelle Putinille uutistoimistojen mukaan, että ”on aina parempi tavata kasvotusten”. Putin puolestaan kiitti Bidenia aloitteellisuudesta tapaamisen aikaan saamisessa.

– Tiedän, että teillä on ollut pitkä matka ja paljon työtä. Venäläis-amerikkalaisiin suhteisiin on kuitenkin kasaantunut paljon asioita, jotka vaativat keskustelua korkeimmalla tasolla. Toivon tapaamisestamme tuloksekasta, Putin sanoi uutistoimistojen mukaan.

Biden kuvaili ennen keskustelujen alkamista tapaamisen tavoitteeksi sitä, että osapuolet löytäisivät alueita, missä ne voivat tehdä yhteistyötä – ja että erimielisyyden aiheita voitaisiin käsitellä ennustettavasti ja järkevästi. Uutistoimisto AFP:n mukaan Biden viittaisi Yhdysvaltoihin ja Venäjään ”kahtena suurvaltana”, minkä uskotaan miellyttäneen Putinia.

Neuvotteluihin Genevessä ei kohdistunut suuria odotuksia läpimurrosta. Molemmat presidentit olivat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan.

Putin torjui ennen tapaamista tv-haastattelussa Yhdysvaltain syytökset Venäjän tekemistä kyberhyökkäyksistä tai sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Putin myös kiisti olevansa venäläisten oppositiopoliitikkojen kuolemien takana.

Biden ja Putin tapasivat edellisen kerran vuonna 2011 Moskovassa. Biden oli tuolloin varapresidentti, Putin muodollisesti Venäjän pääministeri.

Yhdysvaltain ja Venäjän edellinen presidenttitason tapaaminen järjestettiin puolestaan vuonna 2018 Helsingissä, missä Putinin kanssa keskusteli presidentti Donald Trump.