EU pyrkii torjumaan Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia ja rajoittamaan maan yrityksiä horjuttaa unionia

EU-komission puheenjohtajan mukaan suhde Venäjään on monimutkainen.
Euroopan unioni

Läheisempi yhteistyö Euroopan unionin ja Venäjän välillä vaikuttaa kaukaiselta asialta nykytilanteessa, arvioi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell keskiviikkona.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat olleet varsin huonot. Tuoreessa arviossaan EU-komissio toteaa, että Venäjä haastaa kansainvälistä oikeutta sekä yrittää luoda epävakautta EU:n sisällä.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n ja Venäjän suhteen tila on monimutkainen.

–  Meidän on tunnistettava uhat ja tartuttava mahdollisuuksiin. Venäjän hallinnon tietoiset valinnat ja aggressiiviset toimet viime vuosina ovat luoneet negatiivisen kierteen, von der Leyen sanoi tiedotteessa.

Komission mukaan EU:n tulisi muun muassa pyrkiä torjumaan Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia ja rajoittaa maan yrityksiä horjuttaa EU:ta. Tämän vuoksi EU:n tulisi vahvistaa kykyään torjua hybridiuhkia, mikä sisältäisi myös Helsingissä toimivan Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa tehtävän työn.

Venäjän ilkivaltaisiin toimiin vastaaminen voisi tarkoittaa myös pakotteiden lisäämistä.

Vaikutusvaltaa vihreästä siirtymästä

Komissio haluaisi, että EU hyödyntäisi vaikutusvaltaansa, joka syntyy, kun Euroopan vihreän siirtymän myötä fossiilisten energianlähteiden käyttöä vähennetään.

Venäjä vastaa nykyisin 26 prosentista EU:hun tulevasta öljystä ja 40 prosentista EU:hun tulevasta maakaasusta. Komissio huomauttaa, että Venäjä on selkeästi riippuvainen EU:n ostoista, koska suuri osuus Venäjän energiaviennistä suuntautuu juuri EU:hun.

EU-komission mukaan myös yhteistyö Venäjän kanssa olisi tärkeää, jos maan poliittiset olosuhteet sen mahdollistaisivat. Nykyisellään EU näkee yhteistyömahdollisuuksia muun muassa koronapandemian hoidossa sekä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Suuntaviivat Venäjä-suhteen tulevaisuudelle komissio tiivisti kolmeen verbiin: torju, hillitse ja toimi. Keskustelu suhteesta jatkuu EU-jäsenmaiden johtajien kesken ensiviikkoisessa huippukokouksessa.