Venäjän hyökkäysuhka Ukrainassa voisi tuntua myös suomalaisten kukkarossa – saattaisi nostaa rakennusten lämmityskustannuksia
Venäjän hyökkäysuhalla Ukrainassa voi olla vaikutusta suomalaisten asuin- ja palvelurakennusten lämmityskustannuksiin. Maakaasun, kaukolämmön ja öljylämmityksen hinta voi nousta.
Suomeen tulevan venäläisen maakaasun määrästä ei ole tarkkaa arviota Energiateollisuuden kaasumarkkinoiden asiantuntija Heikki Lindforsin mukaan. Maakaasua tuodaan tällä hetkellä enemmän Baltian maista, mutta sen alkuperää ei Lindforsin mukaan tiedetä varmasti.
Maakaasulla lämpiää tällä hetkellä noin neljätuhatta pientaloa sekä tuhat rivi- ja kerrostalorakennusta.
Venäjän rajoitteista aiheutuvat mahdolliset häiriöt maakaasun jakeluun haittaavat Lindforsin mukaan enemmän teollisuutta kuin kotitalouksia.
– Kaasun hinta on tällä hetkellä ennennäkemättömän korkea. Jos Nord Stream 2 -kaasuputkea ei oteta käyttöön, kaasun hinta ei tule laskemaan kriisiä edeltävälle tasolle tämän vuoden aikana. Teollisuus- ja kotitalouskäyttäjillä ei ole välttämättä vaihtoehtoa vaihtaa muihin polttoaineisiin.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti tiistaina, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytetään Venäjän toimien vuoksi.
Venäläistä maakaasua käytetään myös kaukolämmityksen polttoaineena. Noin kymmenen prosenttia kaukolämmöstä tuotetaan maakaasusta.
– Valtakunnallisesti noin neljäsosa kaukolämmöstä tuotetaan metsäpolttoaineilla, kuten hakkeella. Osa tästä polttoaineesta tulee Venäjältä, energiateollisuuden kaukolämpöön erikoistunut johtaja Janne Kerttula sanoo.
Venäläisen metsäpolttoaineen osuus vaihtelee Kerttulan mukaan Suomen sisällä. Itä-Suomessa energiayhtiöt voivat käyttää paljonkin venäläistä polttoainetta, mutta Länsi-Suomessa sitä ei käytetä juuri yhtään.
Kerttula arvioi, että Venäjälle tulevien sanktioiden aiheuttamat mahdolliset polttoaineiden hinnannousut eivät välttämättä näy suoraan kaukolämmön hinnassa.
– Yhtiöt ovat varautuneet raaka-aineiden saatavuuden ja hintojen muutoksiin ja voivat tarvittaessa siirtyä toisten polttoainelähteiden käyttöön, Kerttula sanoo.
Sen sijaan asuntojen öljylämmityksen hinta voi nousta. Noin seitsemän prosenttia suomalaisista asuin- ja palvelurakennuksista lämmitetään Kerttulan mukaan öljyllä.
– Öljyn hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla, jotka ovat alttiita globaaleille kriiseille.