Väyrynen puoluevaltuuston Nato-ratkaisusta: Tällaista päätöstä ei tehty

Keskustan puoluevaltuusto

Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen (kesk.) huomauttaa Suomenmaan mielipidekirjoituksessaan, että keskustan puoluevaltuusto ei päättänyt lauantain päätöslauselmassaan kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, vaikka tällainen tulkinta on monelta taholta sanottu julki.

– Tällaista päätöstä ei tehty.

Väyrynen siteeraa päätöslauselmaa:

”Keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puoluevaltuusto antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.”

– Omalta osaltani totesin, että puoluevaltuustolla ei ollut oikeutta tällaista valtuutusta antaa sen vuoksi, että päätösvalta puolueen kannan mahdollisesta muuttamisesta Suomen turvallisuuspoliittiseen perusratkaisuun kuuluu puoluekokoukselle, Väyrynen toteaa.

Väyrynen ei ole valtuuston jäsen, eli hän ei voinut tehdä omaa esitystä.

– Puolueen johto ilmeisesti kuitenkin katsoo, että se voi eilisen päätöksen nojalla yhtyä päätökseen Nato-jäsenyyden hakemisesta, jos tällainen ehdotus tulee valtiollisessa päätöksenteossa esille ja jos tämä viisaaksi harkitaan, Väyrynen moittii.

Kommentit (3)

 • Lukija69

  Toivon sydämestäni, että NATOon emme liittyisi.

  Toistan sen verran aikaisempaa kommenttiani, että kansainvälisen politiikan useampi asiantuntija on tuonut ilmi, että Venäjä käy sotaa NATOa ja Yhdysvaltoja vastaan vaikka Ukrainassa toimiikin. Edelleen esimerkiksi Putinin hyvin tunteva Mihail Hodorkovski väittää, että Putin ei epäröi hyökätä Baltian maiden kimppuun – vaikka ovatkin Naton jäseniä. Siinä me NATOn jäsenenä joutuisimme mukaan tähän selkkaukseen, mutta myös muualla!

  Minne Venäjä keskittäisi voimansa, jos olisimme NATOn jäsen? Tietysti meidän itärajalle. Minne Venäjä hyökkäisi voimakkaimmin, jos olisimme NATOn jäsen? Suomen tietysti, koska heidän strategisimmat kohteensa ovat lähellä Suomen rajaa.

  Olisi viisaampaa jatkaa puolueettomalla linjalla!

 • Lukija64

  Miksiköhän ne ns strategisimmat kohteet mahtavat olle lähellä Suomen rajaa ?
  Senkö vuoksi, että se on ”rauhan raja”, niinkuin sitä on kutsuttu ? Tai että olemme puolueettomia.
  Naapurin puolella suojattu raja-alue on muutama sata kilsaa.
  Suosittelen muutamaa kirjaa.
  Malin:Putinin puutarhassa
  Geir:Kremlin opit
  Historiasta löytyy ihan muutakin kivaa.
  Stalinin lavastukset.
  Gulagin, eli Luiden tie.
  Suosittelen
  Kaikki todennettua juttuja

 • Lukija63

  Pitänee tuo päätös lyödä puoluekokouksessa lopulliseksi päätökseksi. Tämä lausuma antaa vain ennakkoon puolueen johdolle tehdä ratkaisuja enne puoluekokouksen päätöstä. Miksi sitä ei voisi ottaa listalle Lappeenrannassa jotta itku loppuisi. Siihen asti ei voida odottaa keskustan kantaa.
  Hakemus NATOON on tehtävä heti kun demarit tekevät toukokuun alussa päätöksensä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen