Vanhanen pohtii kolumnissa tulevaa hallitusratkaisua ja näpäyttää SDP:n Rinnettä: "Suomi on monipuoluehallitusten maa, jossa mikään puolue ei voi sanella sisältöä"
Keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen kummastelee SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen puheita siitä, ettei tämä halua tehdä hallitusyhteistyötä keskustan eikä kokoomuksen kanssa.
– Sen sijaan näissä puolueissa on hänen mukaansa yksittäisiä edustajia, joiden kanssa yhteistyötä voisi tehdä. Sanon suoraan, että tämä jälkimmäinen ajatus ei lennä: ottopoikia tai -tyttöjä meillä ei tulla näkemään, Vanhanen kirjoittaa Länsi-Suomi-lehden kolumnissaan.
– Suomi on monipuoluehallitusten maa, jossa mikään puolue ei voi sanella sisältöä.
Vanhanen myöntää, että tämänhetkisten mielipidetiedustelujen perusteella olisikin luontevinta, että nykyinen oppositio muodostaisi seuraavan hallituksen. Oppositio tarvitsisi vain muutaman lisäpaikan enemmistön turvaamiseen.
– Sen (opposition) puolueet ovat laidalta toiselle äänestäneet kaikissa vaalikauden suurissa kysymyksissä samalla tavalla, hallitusta vastaan. Rinteelle ei kuitenkaan hänen sanojensa mukaan sovi yhteistyö toiseksi suurimman oppositiopuolue perussuomalaistenkaan kanssa.
Jos keskusta on valitsemassa hallituskumppaneitaan, on puolueen Vanhasen mielestä mietittävä, millaisella yhteistyöllä se parhaiten pystyy ajamaan tavoitteitaan ja äänestäjiensä asiaa.
– Keskustan kannalta en asettaisi SDP:tä tai Kokoomusta toistensa edelle. Kummankin kanssa saa omia tavoitteita läpi, mutta aina joudutaan samalla tekemään kompromisseja. Oppositiossa pääsee vain arvostelemaan ja miettimään seuraavan kauden ohjelmaa.
Pääministerinä kahdessa hallituksessa vuodet 2003–2010 toiminut Vanhanen myös listaa hyviä ja huonoja puolia sekä SDP:n että kokoomuksen kanssa tehdystä yhteistyöstä. Vanhasen ensimmäinen hallitus muodostui keskustan ja SDP:n yhteistyölle, toisen hallituksen pohjana olivat keskusta ja kokoomus.
SDP-yhteistyön hyviksi puoliksi Vanhanen mainitsee kykenevyyden kurinalaiseen talouspolitiikkaan ja valtion velan lyhentämiseen. Yrittäjäpolitiikkaakin Vanhanen kuvaa järkeväksi. Varallisuusveron poistokin tehtiin SDP:n kanssa, ja tätä Vanhanen pitää tärkeänä tekona kotimaisen omistajuuden edistämiseen.
– Sen sijaan sosiaalipolitiikassa SDP oli vaikea yhteistyökumppani köyhän asian edistämisessä. Se piti niin tiukasti kiinni ansiosidonnaisuudesta tulonsiirroissa, että emme pystyneet kohdistamaan liikkumavaraamme kaikkein köyhimpien hyväksi.
Suurimmassa osassa asioita oli helppo löytää yhteinen suomalainen linja. Puolueet eivät todellakaan kaikessa eroa toisistaan.
Matti Vanhanen
Tämä onnistui Vanhasen mukaan vasta tämän toisessa hallituksessa kokoomuksen kanssa.
– Tuolloin saimme tämän vuosisadan tähän mennessä tärkeimmän sosiaalipolitiikan uudistuksen, takuueläkkeen, perustamisen. Kokoomuksen kanssa onnistui myös ruoan alv:n alentaminen viidellä prosentilla. Se oli toinen tärkeä uudistus pienituloisten aseman parantamiseksi.
– Kokoomuksen kanssa alku ei ollut helppo, koska he nousivat hallitukseen sairaanhoitajille lupaamillaan palkankorotuksilla. Tämä demoralisoi työmarkkinoita ja nosti kustannustasoamme juuri ennen maailmanlaajuista taantumaa. Kokoomuksen kanssa onnistui kuitenkin elvytyspolitiikka 2008–09 laman oloissa, Vanhanen muistelee.
Kokoomuksen kanssa myös ilmastopolitiikka oli ex-pääministerin mukaan tuloksekasta, ja hän uskoo, ettei silloinen SDP olisi kyennyt vastaavaan.
– Suurimmassa osassa asioita oli helppo löytää yhteinen suomalainen linja. Puolueet eivät todellakaan kaikessa eroa toisistaan.
Sinipunahallituksen Vanhanen kuvaa tarjonneen kylmää kyytiä monella sektorilla. Kokoomuksen ja SDP:n yhteistyön perustehtävänä Vanhanen äkee keskittämisen edistämisen. Pk-yrittäjiä pohja rokotti veronkorotuksilla, ja samalla sinipuna alensi suuryrityksiä palvelevaa yhteisöveroa.
– Sosiaalipolitiikassa sinipunan kausi oli ajanpeluuta. Ei edes ajateltu vakavasti uudistuksia. Sotessa ne yrittivät lisäksi kaapata vallan keskuskaupungeille, Vanhanen kirjoittaa.