“Valmistelu ja evästyskeskustelu ovat kaksi totaalisen eri asiaa“ – MTV:n Uutisaamussa vieraillut Lintilä selventää kohua exit-strategiasta

Prosessi lähti kuitenkin parempaan suuntaan keskiviikkona, elinkeinoministeri kertoo
Politiikka

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi MTV:n Uutisaamussa keskiviikkoista kohua siitä, että hän olisi ollut sivussa koronakriisin exit-strategian suunnittelusta.

Lintilä toteaa, ettei suunnittelussa ollut mukana muitakaan ministereitä, vaan se tehtävä oli valtioneuvoston kanslialla, niin sanotulla covid-ryhmällä, johon kuului kansliapäälliköitä. Hallitus puolestaan kävi viikko sitten evästyskeskustelun asiasta, elinkeinoministeri kertoo.

Lintilän mukaan keskeiset ministeriöt olisi pitänyt sitouttaa jo strategian valmisteluun.

– Itselleni valmistelu ja evästyskeskustelu ovat kaksi totaalisen eri asiaa. Eli siinä valmistelussa ei olla oltu mukana sillä tavalla mitä olisi toivonut, Lintilä sanoo.

– Olisin ehkä sen prosessin tehnyt eri tavalla, eli sitouttanut enemmän keskeisiä ministeriöitä siihen valmisteluun nimenomaan.

Lintilän mukaan prosessi lähti kuitenkin parempaan suuntaan keskiviikkona.

– Siitä käytiin eilen hyvä ja rakentava keskustelu ja tänään tähän otetaan oppositio vielä mukaan. Perjantaina pitäisi olla paperi siinä muodossa, että se tulee lausunnolle sitten kaikille ihmisille jotka haluavat siitä lausua.

– Periaatteessa se oli eilisilta jolloin tästä käytiin keskustelu, ja tietysti tässä vaiheessa kun paperi valmistuu, niin totta kai pystymme myös ministeriönä siihen lausumaan meidän keskeisiä nostoja, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan exit-strategiakin ”paranee koko ajan”.

– Viime viikolla käsittelyssä ollut runko josta käytiin tämä evästyskeskustelu, oli vielä hyvinkin köykäinen. Nyt siihen on saatu lihaa luiden ympärille. Ehkä se on pikkaisen liikaa hallintomainen, eli toivoisi konkreettisia asioita vielä enemmän siihen.

Lintilä haluaa exit-strategiaan ihmisten liikkumiseen liittyviä asioita.

Liikematkustaminen on tällä hetkellä iso ongelma, elinkeinoministeri toteaa. Hän haluaa konkreettisia suunnitelmia myös esimerkiksi Finnairiin, lauttayhtiöihin ja tapahtumiin liittyviin asioihin.

Lintilältä kysyttiin MTV:n Uutisaamussa myös rokotejärjestyksen alueellisesta painottamista.

Ministeri totesi ymmärtävänsä tietyt alueelliset painotukset, mutta piti lähtökohtana kuitenkin riskiryhmien rokottamista ja ikäjärjestyksestä kiinni pitämistä.

– Isompi uhka on, että 55-vuotias pohjalainen sairastuu kuin 25-vuotias kauniaislainen, Lintilä sanoo.