Uv-säteily on viikonloppuna etelässä voimakasta – muista lisätä aurinkovoidetta kahden tunnin välein
Lähipäivinä jo vartti auringossa ilman oikeanlaista suojausta voi kärventää ihoa. Auringon ultraviolettisäteily on eteläisessä Suomessa nimittäin korkealla, varoittaa Ilmatieteen laitos.
Ilmatieteen laitoksen uv-varoitusraja ylittyy, kun uv-indeksi näyttää ennusteissa ylittävän arvon 6. Kuitenkin jo uv-indeksin ylittäessä 3 on suojautuminen auringolta erittäin tärkeää. Ongelma ei ole siinä, etteivätkö ihmiset tietäisi, että aurinkovoidetta tulisi käyttää, vaan sen unohtaminen, arvioi sairaanhoitaja Tutta Kosonen Syöpäjärjestöiltä STT:lle.
– Yleinen suositus aikuiselle on, että aurinkovoiteen suojakerroin olisi vähintään 30, ja lapsilla 50. Ehkä moni sitä laittaakin, mutta sitä pitäisi muistaa myös lisätä kahden tunnin välein sekä aina uimisen, pyyhekuivaamisen ja hikoilun jälkeen. Se on varmaan sellainen, mikä saattaa unohtua.
Rannalle mentäessä aurinkovoiteen muistaa helpommin mukaan. Kosonen muistuttaa, että kiireessäkin pitäisi muistaa suojautua. Myös pihatöissä ja vesillä ollessa tarvitsee aurinkosuojaa, mikä ei aina muistu mieleen.
Auringolta suojautumiseen tarvitsee varjoa, suojaavat vaatteet, aurinkovoiteen, hatun sekä aurinkolasit suojaamaan silmiä. Uv-indeksi on tyypillisesti korkeimmillaan keskipäivällä ja alkuiltapäivästä, noin kello 11–15 välillä. Kososen mukaan silloin suoraa auringonpaistetta kannattaisi vältellä kokonaan. Jos ulkoilee paljon, aikuisen voi olla hyvä harkita esimerkiksi uv-vaatteiden ja -varjon käyttöä.
Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen eteläiseen Suomeen korkeasta uv-indeksistä viikonloppua kohden. Päivystävä meteorologi Jaakko Savela kertoo STT:lle, että uv-säteilyn voimakkuuteen vaikuttaa muun muassa pilvisyys ja se, miten aurinko on sijoittunut taivaalla.
– Maan eteläosassa lukuun ottamatta Etelä-Karjalaa sekä Pirkanmaalla ja Satakunnassa uv-indeksi olisi ylittämässä kuuden rajan. Pilvisyystilanne näyttää siltä, että päivällä on selkeää. Näiden perusteella varoitukset ovat voimassa.
Savelan mukaan uv-indeksi on tänä kesänä ollut tavanomaisella tasolla, eli Helsingin korkeudella korkeimmillaan noin 5–6 välillä ja Sodankylän korkeudella 4–5 välillä.
– Korkein uv-huippu on tässä kohtaa vuotta tyypillisesti ylitetty. Jatkossa se on laskemaan päin. Siinäkin tapauksessa, kun ei ole aktiivisia varoituksia voimassa, ja indeksit ovat alle varoituskynnyksen, kannattaa toki omalla kohdalla miettiä suojautumista, jos on viettämässä päivää auringonpaisteessa.
Savela kertoo, että ihon palamisalttius riippuu ihotyypistä, mutta jo lyhyt aika, kuten vartti auringossa voi aiheuttaa palamista ilman suojautumista uv-indeksin ollessa 6.
Uv-säteily ja ihon palaminen nostattaa ihosyövän riskiä. Tutta Kosonen Syöpäjärjestöiltä kertoo, että ihosyövät ovat yleistyneet 2000-luvulla, ja niiden ilmaantuvuus on kasvanut noin 3,5 prosenttia vuosittain. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvu on kuitenkin hieman tasoittunut etenkin ihomelanoomassa.
Ihosyöpätyyppejä on erilaisia. Tavallisimmat iholla esiintyvät syövät ovat ihomelanooma, okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä, joka on näistä yleisin.
Myös Kosonen kertoo, että ihmisen ihotyyppi voi olla hyvin herkkä auringolle tai puolestaan se voi sietää aurinkoa paremmin. Siitä huolimatta mikään ihotyyppi ei ole kokonaan suojassa auringon vaaroilta. Erityisesti lasten ja nuorten iho on erityisen tärkeä suojata uv-säteilyltä.
Kosonen arvioi, että Suomessa etenkin nuorille on saattanut hiljattain tulla takaisin päivettyneen ihon trendi, ja ajatellaan, että päivettynyt iho näyttää paremmalta kuin kalpea.
– Tämä ehkä vähän mietityttää, ja toivoisin, että kaikki muistaisivat että aurinkosuojaus on tärkeää.