Ukrainaan lahjoitettu SPR:n kautta lähes 30 miljoonaa euroa – "Auttamisen halu ollut todella vaikuttavaa"

Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin Ukraina-keräykseen on lahjoitettu yli 29 miljoonaa euroa, kertoo Suomen Punainen Risti (SPR).

Tähän mennessä SPR on välittänyt katastrofirahastostaan apua lähes kahdeksalla miljoonalla eurolla kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon Ukrainassa ja sen lähialueilla.

Tuki sisältää muun muassa avustustyöntekijöistä koostuvan katastrofivalmiusyksikön sekä rahallista ja materiaalista apua.

–  Apumme Ukrainan kriisissä ei olisi mahdollista ilman lahjoituksen tehneitä. Auttamisen halu on ollut todella vaikuttavaa ja haluamme kiittää lämpimästi kaikkia tähän mennessä osallistuneita, niin lahjoittajia kuin vapaaehtoisiakin, sanoo SPR:n varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen tiedotteessa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut suurta humanitaarista hätää, ja apua tullaan tarvitsemaan monessa maassa hyvin pitkään vielä senkin jälkeen, kun taistelut jonain päivänä päättyvät, SPR:n tiedotteessa kirjoitetaan.

–  Juuri nyt tuemme esimerkiksi Ukrainan ja sen lähialueiden terveydenhuoltoa sekä tarjoamme ruokaa, vettä ja suojaa kodeistaan paenneille. Apua tarvitaan myös pitkällä aikavälillä, sillä monet ovat menettäneet paitsi kotinsa, myös elinkeinonsa, sanoo SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen tiedotteessa.

Sota Ukrainassa on pahentanut ruokakriisiä Itä-Afrikassa, sillä alue on hyvin riippuvainen Venäjältä ja Ukrainasta tuotavasta vehnästä. Lisäksi Itä-Afrikan kuivuus tulee ennusteiden mukaan olemaan pahin 40 vuoteen.

Pahentuneen kriisin vuoksi SPR valmistelee katastrofirahastostaan noin 400  000 euron myöntämistä Somalian ruokapulan lievittämiseen. Avustus on osa laajempaa Euroopan unionin tukemaa humanitaarisen avun hanketta.

–  Valitettavasti maapallon kriisit eivät ota jonotusnumeroa ja odota vuoroaan. Siksi Punainen Risti auttaa samanaikaisesti useissa maissa. Itä-Afrikan ruokakriisi syvenee nyt nopeasti. Ruokapulasta kärsivien määrän pelätään nousevan tänä vuonna yli 20 miljoonaan, Korhonen jatkaa tiedotteessa.