Ukkosrintama lähestyy – mitä teet töpseleiden kanssa?

Ukkonen

Monilla suomalaisilla on takaraivossa ajatus, että ukkosella sähkölaitteet, puhelin ja modeemi täytyy ottaa irti seinästä, mutta pitääkö vanha ohje edelleen kutinsa?

DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo, että maaseudulla neuvosta kannattaa yhä ottaa vaarin. Haja-asutusalueilla sähkö kulkee usein pitkin ulkolinjoja, jotka ovat alttiimpia ukonilman aiheuttamille häiriöille.

– Jos salamointi aiheuttaa omassa kodissa esimerkiksi valojen vilkkumista, se on merkki jännitteen vaihteluista ja virtapiikeistä alueella. Tällöin on hyvä ottaa töpselit irti kaikista herkän elektroniikan laitteista, kuten televisiosta, radiosta, pelikonsoleista, modeemista, jatkoroikista, digiboksista sekä tietokoneen ja puhelimen latureista, Aavikko neuvoo tiedotteessa.

Riski ukkosen aiheuttamista sähkövioista on pieni, mutta huonon tuurin osuessa kohdalle vaarana on laiterikko tai jopa tulipalo.

Aavikko lisää, että jääkaappipakastimet, peruskahvinkeittimet ja leivänpaahtimet eivät sen sijaan yleensä vaurioidu pienistä jännitepiikeistä.

Sen sijaan kaupunkialueilla töpseleiden irrottamisesta on hyötyä lähinnä turvallisuudentunteen vahvistajana. Tiheämmin asutuilla alueilla sähkö tulee rakennuksiin usein maakaapelein, jotka ovat suojassa salamoinnilta.

– Oman turvallisuudentunteen merkitystä ei kuitenkaan pidä väheksyä. Jos se suo lisää mielenrauhaa, kannattaa kaikin mokomin ottaa digilaitteiden virtajohdot pois seinästä sekä irrottaa myös antenni- ja tietoliikennekaapelit, Aavikko opastaa.