Uhkauksia ja halveksuntaa – kaksi kolmesta toimittajasta on saanut vihapalautetta viime vuosina

Maahanmuutto, Venäjä ja seksuaaliset vähemmistöt herättävät suuria tunteita
Lehdistönvapaus

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista toimittajista on saanut vihapalautetta viime vuosien aikana, kertoo tuore tutkimusartikkeli. Vihapalautetta kertoo saavansa säännöllisesti 15 prosenttia journalisteista.

Liki viidesosasta journalisteja on levitetty mustamaalaustarkoituksessa julkisesti valheellisia juoruja tai yksityiselämän piiriin kuuluvia tietoja. Yhtä suuri osa journalisteja välttää käsittelemästä tiettyjä aiheita työssään ulkoisen paineen pelossa.

Nordicom Review -tiedelehdessä viime viikolla julkaistu artikkeli perustuu Tampereen yliopiston maaliskuussa 2017 verkossa toteuttamaan kyselytutkimukseen, johon vastasi 875 suomalaista journalistia.

Tutkija Ilmari Heinonen Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnasta kertoo, että aiheet, joita toimittajat välttävät, nousivat esille avoimissa vastauksissa.

Näitä ovat muun muassa maahanmuutto, Venäjä, seksuaalivähemmistöt, uskonto ja Israel.

– Kyse näissä on tietyistä yhteiskunnassa pinnalla olevista aiheista, jotka herättävät isoja tunteita, Heinonen sanoo STT:lle.

Tutkimuksessa liki viidesosa (18 prosenttia) journalisteista kertoi, että heitä on viimeisten kolmen vuoden aikana uhattu joko heihin itseensä, läheisiin tai omaisuuteen kohdistuvalla väkivallalla.

Eräs kyselyyn vastanneista journalisteista kertoi, että häntä halveerataan verkkofoorumeilla, Facebook-ryhmissä ja kommenttilaatikoissa. Esimerkiksi hänen ulkonäköään, sukupuoltaan ja oletettua poliittista kantaansa pilkataan, häntä huoritellaan ja hänelle vihjaillaan, että hän ymmärtää tekemänsä virheet, kun hänet raiskataan.

Toinen kyselyyn vastanneista puolestaan kertoi, että toimittajan työhön liittyvä henkinen paine on viimeisten viiden vuoden aikana lisääntynyt erittäin paljon. Hänen mukaansa halveeraaminen, pilkkaaminen ja pelottelu ovat nykyään viikoittaisia kokemuksia siinä missä moiset kokemukset olivat aiemmin harvinaisia.

Kyselyssä toimittajilta kysyttiin myös poliitikkojen vaikutusvallasta oman työpaikan uutisointiin. Liki neljännes (24 prosenttia) toimittajista kokee, että poliitikot ovat kykeneviä vaikuttamaan oman työnantajan tuottamaan journalismiin.

Eräs kyselyyn vastanneista arvioi, että suomalainen kulttuuri ei enää hyväksy poliitikkojen puuttumista mediatyöhön kuten ennen. Hänen mukaansa suomalaiset poliitikot ovat aina ennenkin soitelleet vihaisina toimittajille. Nuoremmat journalistit eivät vain pidä tätä käytöstä normaalina ammattilaismaisena toimintana, mikä vastaajan mukaan osoittaa, että suomalainen kulttuuri on tässä suhteessa muuttumassa terveeseen suuntaan.