Tutkimus: Venäläinen propaganda onnistuu vain osaksi
”Natsijuntta uhkaa kansaa. Itä-Ukrainassa on käynnissä venäjänkielisiin kohdistuva etninen puhdistus. Kaiken takana on lännen lietsoma russofobia.”
Ei ole ihme, jos tarinat kuulostavat etäisen tutuilta muutenkin kuin viime vuosien Ukraina-uutisista.
Sekä koti- että ulkomaisen yleisön harhauttaminen on osaksi suoraa jatkoa neuvostopropagandalle.
Ulkopoliittisen instituutin tiistaina julkaisema tutkimus Fog of Falsehood (Valheen sumu) lähtee liikkeelle siitä, miten Neuvostoliiton perintö näkyy Krimin valtaukseen ja Ukrainan sotaan liittyvässä venäläispropagandassa.
Asetelma on sama, vaikka toki erojakin löytyy. Kun yleisön käsitys totuudesta on osa geopoliittista valtakamppailua, totuus itse on toisarvoista.
Mutta onnistuuko harhautus?
Tutkimusryhmä kävi läpi Ukraina-uutisointia Suomessa, Ruotsissa, Unkarissa, Puolassa, Tshekissä ja Slovakiassa.
Tuloksena oli, että ammattimainen uutismedia on ollut vastustuskykyistä vaikutusyrityksille. Propagandaväitteet tunnistetaan propagandaksi, eikä niitä esitetä faktoina.
Edes niissä viestimissä, joissa tarinasta tulee totta, kyse ei ole propagandan onnistumisesta vaan tietoisesta poliittisesta valinnasta. Venäjää myötäilevät mediat toistavat Venäjän näkökulmaa, tutkimuksesta ilmenee.
Muun median heikko kohta ovat kuitenkin sananvalinnat.
Vaikka Venäjän versioon tapahtumista ja niiden taustoista suhtaudutaan lähdekriittisesti, termeistä ollaan vähemmän tarkkoja. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Ukrainan laillista hallitusta kutsutaan usein ”Kiovan hallitukseksi” kuin se edustaisi vain osaa maasta, eikä laittoman kansanäänestyksen laittomuus tule aina erikseen mainituksi.
Yleisön ja päättäjien tietopohjasta propagandan kohdemaissa riippuu, paljonko vääristellyt palaset lopulta vaikuttavat mielikuviin ja poliittiseen päätöksentekoon.
Mitä puutteellisempia omat taustatiedot esimerkiksi Ukrainasta ovat, sitä vaikeampaa faktaa ja fiktiota on erottaa.
Fog of Falsehood. Russian Strategy of Deception and the Conflict in Ukraine. Toimittaneet Katri Pynnöniemi & Andras Racz. Julkaisija Ulkopoliittinen instituutti