Trump: Keskuspankki on suurin uhkani

Rahamarkkinat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkaa maansa keskuspankin kritisoimista. Trump sanoo, että Yhdysvaltain keskuspankki on hänen suurin uhkansa.

– Fed (keskuspankki) on suurin uhkani, koska Fed nostaa korkoja liian nopeasti. Tahti on liian nopea, koska jos katsoo viimeisimpiä inflaatiolukuja, ne ovat erittäin alhaiset, Trump valitti Fox Business -kanavalle. 

Aiemmin Trump on todistellut talouden osaamistaan pörssikurssien jatkuvalla nousulla, joka on hänen mukaansa todiste vahvasta taloudesta Yhdysvalloissa. Talouden kasvu onkin ollut eurooppalaisten katsottuna suurta, noin neljä prosenttia vuodessa.

Viime viikolla pörssikurssit laskivat kuitenkin kaikkialla maailmassa kovaa vauhtia, kunnes viikon lopuksi tuli korjausliike.

– Fed tuli hulluksi, totesi Trump silloin syyttäen keskuspankkia tilanteesta markkinoilla.

Trump on kritisoinut keskuspankkia jatkuvasti samasta asiasta. Yleensä Yhdysvaltain presidentti ei ole ottanut kantaa keskuspankin ratkaisuihin, ja Trumpin linjan on pelätty vaarantavan keskuspankin riippumattomuuden.

Trump myönsi haastattelussa keskuspankin olevan riippumaton ja sanoikin, ettei keskustele pankin johdon kanssa. Hän kuitenkin kritisoi keskuspankin pääjohtajaa Jerome Powellia, jonka hän itse nimitti tehtävään.

– En syytä ketään, minä laitoin hänet sinne. Ehkä se oli oikein, ehkä se oli väärin. Siellä on pari muuta ihmistä joihin en ole niin tyytyväinen, Trump totesi.

Yhdysvaltain keskuspankki on nostanut tänä vuonna ohjauskorkoaan kolme kertaa estääkseen Yhdysvaltain talouden ylikuumenemisen. Ennen nostopäätöksiä korot olivat pitkään ennätysalhaisella tasolla.

Ohjauskorko Yhdysvalloissa on nyt 2,25 prosenttia, kun Euroopassa se on edelleen nollassa.

Korkojen nousu kasvattaa sekä velallisten velkataakkaa että Yhdysvaltain valtion jättimäistä velkavuorta. Se on myös vahvistanut dollaria, mikä hankaloittaa yhdysvaltalaisten yritysten vientiä.