Torniossa ja Helsingin satamassa on pestattu lisää väkeä koronatestaukseen

”On suuri haaste, miten meillä resurssit riittävät testaukseen.”
Koronakriisi

Keskiviikkona voimaan tulevat tiukemmat testaamis- ja karanteenisuositukset rajaliikenteen yhteydessä ovat melkoinen haaste terveydenhuollolle, arvioidaan sekä Torniossa että Helsingissä.

Tiukemmat suositukset tulevat voimaan samalla kuin ulkomailta tulevien uudet matkustusrajoituksetkin.

Haaparannasta Tornioon tulevien koronatestauspiste on nyt avoinna aamuseitsemästä iltaseitsemään.

–  Joukkotestaus rajalla alkaa maanantaina. Testi on edelleen vapaaehtoinen, periaatteessa ihmisiä ei voi pakottaa. Sitä nyt pohditaan, pitäisikö testauspisteen toimia ympärivuorokautisesti. Toisaalta rajan ylitys yöaikaan on hyvin vähäistä, kertoo Tornion kaupungin perusturvajohtaja Leena Karjalainen.

Hallituksen päätöksen mukaan keskiviikosta alkaen sisärajoilla sallitaan työmatkaliikenteestä vain sellainen, joka on huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavaroita kuljettavia työntekijöitä sekä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä. Työnantajan tulee erillisellä lomakkeella perustella, miksi Suomeen tulevan ulkomaalaisen työntekijän työtehtävä on välttämätön ja sellainen, että työ ei saa viivästyä.

Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat henkilöt saavat kuitenkin perustuslain nojalla aina saapua Suomeen.

Rajakaupungissa työmatkaliikennettä on paljon molempiin suuntiin. Terveydenhoidon ja sosiaalialan henkilöstöä käy enemmän töissä Suomesta Ruotsin puolella kuin päinvastoin.

–  Toivomme, että työnantajat huolehtisivat testauksista mahdollisimman paljon. Se sujuvoittaisi meidän toimintaamme. On suuri haaste, miten meillä resurssit riittävät testaukseen, Karjalainen sanoo.

Joukkotestauksia tekemään on Karjalaisen mukaan tähän mennessä pestattu toistakymmentä ihmistä. Lisää väkeä tullaan palkkaamaan, hakijoita on Karjalaisen mukaan runsaasti.

Miten keskiviikosta eteenpäin toimitaan, jos joku kieltäytyy testistä, on Karjalaisen mukaan vielä epäselvää.

–  Tämä asia pitää tarkentaa. Se selviää varmaan maanantain aikana.

Keskiviikosta lähtien Ruotsin ja Norjan vastaiset rajat saa ylittää vain virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Länsi-Pohjan alueella niitä on kaksi, Torniossa ja Ylitorniolla.

–  Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikalle tullaan Nelostien kautta, ja siinä on vain yksi ajorata Ruotsista. Raja tulee jonkin verran ruuhkautumaan, Karjalainen arvioi.

Myös Helsingin sataman koronatestauksiin on ryhdytty hankkimaan lisää henkilöstöä.

–  Rekrytointi on alkanut jo viime viikolla, kertoo sataman terveysneuvonnan koordinaattori Anna Oksanen.

Testausjärjestelyistä tiukempien rajamääräysten oloissa on Oksasen mukaan useitakin alustavia suunnitelmia, mutta vasta maanantaina on määrä päättää, mitä niistä ryhdytään noudattamaan.

Rajavartiolaitoksen asia taas on tarkastaa se, että tulijalla on hyväksyttävä syy tulla Suomeen.