THL:ssä jaetaan ministeri Kiurun huoli koronatilanteesta: "Meidän täytyy varautua merkittävään tapausmäärien kasvuun"

Koronatilanne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) jaetaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) huoli koronatilanteen vakavuudesta.

Kiuru varoitti tiistaina Ylen A-studiossa koronatapausten hyökyaallosta, jos Suomessa ei suojauduta koronalta riittävän tehokkaasti.

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan Kiuru on syystä huolissaan.

–  Jos katsotaan kehityskuvaa muissa Pohjoismaissa, etenkin Norjassa ja Tanskassa, niin kyllä siellä on ollut aika nopea ylösrepäisy tautitapausten ilmaantumisessa. En näe mitään syytä enkä osaa esittää perustetta, miksi tämä sama ei voisi tapahtua myös meillä, Tervahauta sanoo STT:lle.

–  Meidän täytyy varautua merkittävään tapausmäärien kasvuun.

Tervahaudan mukaan Suomessa täytyy nyt seurata tiiviisti muiden maiden kokemuksia omikronvirusmuunnoksen kanssa ja sitä, miten muunnos vaikuttaa rokotettuihin ja rokottamattomiin.

Etenkin Tanskassa omikronvirusmuunnos näyttäisi Tervahaudan mukaan olevan nousemassa valtavirukseksi. Omikronmuunnokseen näyttää hänen mukaansa liittyvän viruksen nopea ja laaja leviäminen, minkä vuoksi sitä on syytä torjua, vaikka sen rokotetuille aiheuttama sairaus ei olisikaan vakava.

Tervahauta suhtautuu myönteisesti yksityisen sektorin ja työterveyshuollon yritysten osallistumiseen rokotteiden antamiseen. Hän muistuttaa kuitenkin, että myös tällöin on pidettävä kiinni asetuksenmukaisesta rokotusjärjestyksestä eli siitä, että ikäihmiset ja riskiryhmät rokotetaan ensin.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi keskiviikkona sisäministeriön esittävän valtioneuvostolle, että kaikilta EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta vaaditaan 21. joulukuuta alkaen etukäteen annettu negatiivinen koronatestitulos.

Tervahaudan mukaan THL olisi tässä suhteessa toivonut tiukempaa linjaa, sillä laitoksen mukaan negatiivista ennakkotestitodistusta pitäisi vaatia kaikilta maahantulijoilta.

–  Eihän se virus tiedä sitä, onko se Schengen-alueella vai ei, Tervahauta sanoo.