THL:n Puumalainen: Britanniasta on tullut Suomeen 39 muuntovirustapausta – toistasataa ihmistä karanteenissa

Muuntovirus

Koronaviruksen muuntuneita tapauksia on todettu Suomessa 61, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen. Britannian varianttia tapauksista on 59 ja Etelä-Afrikan 2.

Puumalainen osallistui torstaiaamuna THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronavirustilannekatsaukseen.

Britannian varianttia on tullut Suomeen 39 tapausta Britanniasta, 4 Ruotsista ja 3 Ghanasta. 10 tapausta on yksittäisistä maista ja 3 tapauksen alkuperästä ei ole tietoa.

–  Minulla ei ole tarkkaa karanteeniin määrättyjen henkilöiden lukumäärää tiedossa. Eilen aamulla heitä oli selvästi yli toista sataa. Nämä tiedossa olevat tartuntatapaukset ja heidän lähipiirinsä on selvitetty hyvin tarkkaan, Puumalainen kertoo.

Puumalaisen mukaan karanteeniin määrätyltä ihmiseltä otetaan oireista riippumatta koronavirustesti. Ennen kuin karateeni puretaan, testillä varmistetaan, ettei virusta ole.

–  Joitakin tartuntaketjuja näihin tapauksiin on liittynyt ja lähipiirin tartuntoja on ollut. Myös niin, että on ollut kolmen sukupolven tartuntoja eli maahan saapunut henkilö on tartuttanut mahdollisesti perheenjäsenen ja sitten siitä on vielä jatkotartuntoja, Puumalainen jatkaa.

Puumalaisen mukaan muuntoviruksen torjuntatoimet ovat käynnissä ja karanteenissa olevia testataan parhaillaan.

–  Tämä on salapoliisityötä – varsinkin näiden kolmen henkilön osalta, joista emme tiedä selvää yhteyttä matkustamiseen. Yritämme selvittä heidän yhteyksiä sekä kontakteja ja sitä kautta selvittää, mistä tämä tartunta olisi voinut tulla, Puumalainen lisää.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muistutti tilaisuuden lopuksi karanteenin tärkeydestä muuntoviruksen ja ylipäänsä koronaviruksen torjunnassa.

–  Meidän haaste ei ole pelkästään se, että rajojen yli on tullut ihmisiä, jotka ovat saaneet ulkomailla muuntoviruksen. Vaan ongelma on siinä, että meillä on tapahtunut väestöleviämistä.

– Tältä osin me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että ulkomaan reissuilta tullessa jäädään karanteeniin. Väestöleviämistä ei voi tapahtua, jos pidetään tästä yhteiseksi hyväksi rakennetusta käytännöstä kiinni, ministeri Kiuru sanoi.

–  Nämä esimerkit, joissa on tapahtunut tartuntaketjuja, tarkoittavat sitä, että karanteeni ei ole pitänyt, Kiuru lisäsi.

Juttua täydennetty klo 11.59.