THL: Suomessa todettu 297 uutta koronatartuntaa – yhdeksän uutta tautiin liittyvää kuolemantapausta

Koronavirus

Suomessa on raportoitu yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kuolemantapauksia on nyt tiedossa kaikkiaan 384.

Sairaalahoidossa on 120 ihmistä, joista tehohoidossa on 15. Sairaalahoidossa olevien määrä on lisääntynyt kuudellatoista perjantaihin verrattuna. Tehohoidossa on koronan vuoksi nyt viisi potilasta enemmän kuin perjantaina.

THL kertoo koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvät kuolemantapaukset sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrät kolmesti viikossa.

Aiemmin päivällä raportoitiin 297 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4  049 tartuntaa, mikä on 1  132 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suurinta koronaviruksen ilmaantuvuus on viimeisten kahden viikon aikana ollut Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Länsi-Pohjan sekä Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä. Etelä-Savon korkeaa lukua selittää Pieksämäellä toissa viikolla havaittu suuri tartuntarypäs.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koko alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, yhtymä tiedotti tänään. Lahden kaupungin kerrottiin siirtyneen kiihtymisvaiheeseen jo viime viikolla.

Uudellamaalla alkoi tänään tiukentunut koronakuri, kun kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kiellettiin kolmeksi viikoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä. Lisäksi pääkaupunkiseudulla tulee voimaan lisärajoituksia muun muassa harrastustoiminnassa.

Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa raportoitu 21  936. Parantuneita arvioitiin viime keskiviikkona olevan noin 15  300.

Lauttasaaren senioritalossa on todettu koronavirustartunta 28 asukkaalla, kertovat senioritalo ja Helsingin kaupunki. Myös seitsemällä talon asukkaita hoitaneella henkilöllä on todettu tartunta.

Kaikki senioritalon asukkaat on testattu koronaviruksen varalta viikonlopun aikana. Asukkaille ja heidän läheisilleen on ilmoitettu tilanteesta.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta. Varotoimenpiteenä senioritalon kaikki asukkaat ovat karanteeninomaisissa oloissa.

Osa tartunnan saaneista on jouduttu siirtämään sairaalahoitoon. Suurin osa tartunnan saaneista on kuitenkin hoidossa kotonaan senioritalossa, toiminnanjohtaja Saija Toropainen kertoo STT:lle. Heidän hoidostaan vastaavat kotihoito, yökotihoito, kotisairaala sekä senioritalon henkilökunta.

–  Lääkärit arvioivat koko ajan heidän vointiaan, Toropainen sanoo.

Toropainen sanoi aiemmin tiedotteessa olevansa todella pahoillaan tapahtuneesta.

–  Normaalisti talon asukkaat liikkuvat ja hoitavat asioitaan itsenäisesti kodin ulkopuolella. Nyt joudumme rajoittamaan tätä, ja vierailut asukkaiden kodeissa eivät ole mahdollisia.

Toropaisen tiedossa ei ole kuolemantapauksia tartunnan saaneiden joukossa.

Lauttasaaren senioritalo on yksityinen senioritalo, jota ylläpitää Lauttasaaren vanhustentalosäätiö.

Pohjois-Savossa pienessä Rautalammin kunnassa paljastui loppuviikosta laaja koronaviruksen tartuntaketju.

Viime keskiviikosta alkaen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän alueella on todettu 25 tartuntaa, kertoo ylilääkäri Olli Lappalainen. Kuntayhtymän muodostavat Rautalampi ja Suonenjoki.

Kaikki todetut tapaukset kiertyvät Rautalammin kouluihin.

–  Kyllä nämä ovat kytkettävissä yhteen. Joukkoaltistuminen on luokka- ja ryhmätiloissa tapahtunut vähitellen ja tämä on johtanut näihin positiivisiin tapauksiin, Lappalainen kertoo STT:lle.

Tartuntoja on todettu sekä ala- ja yläkouluikäisillä oppilailla että henkilökunnalla. Altistuneita kouluissa on kartoitettu noin 150, joista noin 60 on testattu, kertoo Rautalammin sivistysjohtaja Olli Lipponen STT:lle. Altistumisia tapahtui kouluissa sekä toissa viikolla että viime viikolla.

Ylilääkäri Lappalainen arvelee, että lisää positiivisia testituloksia voi vielä tulla, mutta altistuneiden määrä tuskin suuresti nousee.

Rautalammin kunnassa asukkaita on noin 3  200.

Rautalammin koulut ovat siirtyneet etäopetukseen ainakin viikon ajaksi. Koulujen henkilöstöä on paljon karanteenissa ja poissa töistä, kunta kertoo tiedotteessaan.

Myös uimahalli, kuntosalit, liikuntasalit ja nuorisotilat on viikoksi suljettu. Terveydenhuollon puolella on paiskittu töitä jäljityksessä ja testausta tehostettu, Lappalainen kertoo.

Maanantaina raportoidut kahdeksan positiivista tapausta todettiin Lappalaisen mukaan jo karanteenissa olevilla altistuneilla.

Täyttä varmuutta ketjun alkuperästä ei ole. Ensimmäisen positiivisen tapauksen epäillään olevan peräisin Kuopiosta, joka vielä vähän aikaa sitten luokiteltiin epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Alueella ei ainakaan toistaiseksi ole otettu käyttöön kiihtymis- tai leviämisvaiheen luokittelua.

–  Täytyy muistaa, että pienellä paikkakunnalla aika pienikin lukumäärä nostaa matemaattisesti lukuja ylöspäin, Lappalainen huomauttaa.

–  Ehkä tärkeintä tässä on, että toimitaan nyt oikein, olipa taso mikä hyvänsä.