THL: Suomalaislasten rokotuskattavuus on parantunut – julkinen keskustelu on vaikuttanut lukuihin myönteisesti

Silja Serenadella helmikuun alussa käyneiden on tarkistettava rokotuksensa tuhkarokkotapauksen vuoksi
Terveys

Suomalaislasten rokotuskattavuus on parantunut entisestään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Eniten on parantunut tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR- eli kolmoisrokotteen rokotuskattavuus. Rokotuksen sai vuonna 2016 syntyneistä lapsista noin 96 prosenttia. Kasvua 2015 syntyneisiin on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo THL:stä arvioi, että kattavuuden kohentumiseen on monta syytä. Osatekijänä lienee asian julkinen käsittely.

– Kun tuhkarokosta on uutisoitu, ihmiset alkavat muistaa, että näitä tauteja vastaan pitää taistella. Tuhkarokkoonhan ei ole olemassa mitään hoitavaa lääkettä, Elonsalo kertoo STT:lle.

Myös pneumokokkirokotteen suosio on kasvussa: vuonna 2016 syntyneistä sen on saanut 96 prosenttia. Viitosrokotteen muun muassa jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan saa 99 prosenttia lapsista.

THL:n tiedot perustuvat valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Sen mukaan suhteessa eniten rokottamattomia on Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Elonsalon mukaan Päijät-Hämeen heikko rokotuskattavuuslukema johtunee ennen kaikkea tiedonsiirto-ongelmista.

Vaikka tiedot rokotuksista eivät kertyisi kattavasti valtakunnalliseen rokotusrekisteriin, rokotustiedot löytyvät paikallisista potilastietojärjestelmistä, Elonsalo huomauttaa. Lisäksi omia rokotuksia voi tarkistaa Omakannan kautta.

Rokottamattomuus Suomessa on harvinaista. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä.

Rokotekatsauksen ohella THL uutisoi tiistaina tuhkarokkotartunnasta Ruotsinlaivalla. 

Sairastunut on aikuinen, joka on matkustanut Silja Serenadella Helsingistä Tukholmaan ja takaisin 1.–3. helmikuuta. Hän on mahdollisesti altistanut muita matkustajia taudille. Laivalla on ollut vähän yli 2 000 ihmistä.

Sairastunut on Suomen kansalainen pääkaupunkiseudulta. Hän ei ole ikänsä puolesta kuulunut rokotusohjelman piiriin.

THL kehottaa matkustajia tarkistamaan omat rokotuksensa terveyskeskukselta ja tarkkailemaan tuhkarokon oireita lähiviikkoina.

Tuhkarokon ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet, jotka alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluessa. Niitä seuraa ihottuma, yleensä 3–5 vuorokautta myöhemmin.

Hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan antaa kaksi MPR-rokotetta. Rokotetta ei tarvita, mikäli on sairastanut tuhkarokon.