Teollisuusliitto ajaa Nesteen Porvoon öljynjalostamon alas – lakon piirissä myös Kokkolan suurteollisuusalue
Teollisuusliitto ajaa Kokkolan ja Porvoon Kilpilahden teollisuusalueiden tuotannon alas helmikuun alussa kahdeksi päiväksi.
Teollisuusliitto kertoi lakosta tiedotustilaisuudessa tänään. Liitto vastustaa teollisuusalueiden tuotannon alasajolla Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamia työmarkkinatiukennuksia ja sosiaaliturvaleikkauksia.
Porvoon Kilpilahdessa sijaitsee muun muassa Nesteen öljynjalostamo, jonka toiminta ajetaan kokonaan alas.
– Päätös öljynjalostamon alasajosta on vastareaktio hallituksen haluttomuuteen neuvotella työntekijäpuolen kanssa, Porvoon öljynjalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen sanoi tiedotustilaisuudessa.
– Toivomme, että öljynjalostuksen keskeyttäminen saa hallituksen ymmärtämään, ettei se voi asettaa koko julkisen talouden taakkaa työntekijöiden harteille.
Kokkolan suurteollisuusalueella toimii yhteensä 16 yritystä kaikkiaan 21 tuotantolaitoksessa. Alueella valmistetaan muun muassa akkukemikaaleja, ja siellä sijaitsee Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas.
Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueiden lisäksi Teollisuusliiton lakon piirissä on myös muutamia muita toimipaikkoja. Näitä ovat esimerkiksi Nesteen terminaali Kemissä ja kaasualan yritys Viafin GASin toimipaikat muun muassa Helsingissä ja Imatralla.
Ilmoitetut lakot koskevat tällä hetkellä yhteensä noin 2 000:ta Teollisuusliittoon kuuluvaa työntekijää. Kaikkiaan Kokkolan ja Porvoon Kilpilahden teollisuusalueilla työskentelee noin 7 000 ihmistä.
Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan liiton tavoitteena on painostaa hallitusta aloittamaan aidot kolmikantaiset neuvottelut työelämäuudistuksista.
– Kun ollaan valmistelemassa näin merkittäviä työelämään liittyviä muutoksia, siinä pitäisi olla mukana aito kolmikantainen valmistelu. Nyt sitä ei ole, Aalto sanoi tilaisuudessa.
– Työryhmissä saatetaan kuulla, mitä työntekijöiden edustajat sanovat, mutta ei kuunnella.
Tarkalleen kahden vuorokauden mittainen poliittinen lakko järjestetään helmikuun 1. ja 2. päivänä. Teollisuusliitto sanoo ilmoittavansa lakoista jo nyt, jotta tuotannon turvalliseen alasajoon jää riittävästi aikaa. Liiton mukaan työnseisaukset eivät koske hätätyötä ja sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen sekä terveyden turvaamiseksi.