Tavaraliikenne pysähtyy, kun Rautatiealan Unioni tukee PAU:n postilakkoa – Myös Merimies-Unioni aloittaa mittavat tukitoimet

Postilakko

Rautatiealan Unioni RAU aikoo pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen vuorokaudeksi tukeakseen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUta Postin kiistassa.

Kyse on saarrosta, joka pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen.

Saarto päättyy keskiviikkoiltana. Henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.
RAUn tiedotteen mukaan liitto ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään, mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi, eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

– Kiistan osapuolilla on nyt muutama päivä aikaa löytää sopu. Toivottavasti aika käytetään viisaasti. Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki jatkaa.

Saarron aikana Finrailissa työskentelevät RAU:n jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen eivätkä ohjaamiseen.

Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

Myös Merimies-Unioni on päättänyt aloittaa mittavat tukitoimet Posti- ja logistiikka-alan lakon tueksi. Maanantaiaamusta lähtien Postin kuljetukset jätetään satamiin kotimaan- ja ulkomaanliikenteessä.

Ensi viikon torstaista alkaen lopetetaan rahtialusten ja autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus. Merimies-Unionin jäsenet eivät enää lähde jäänmurtajien mukana merelle.

Maanantaista 25. marraskuuta alkaen Suomen lipun alla kulkevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset jäävät satamiin, eivätkä Merimies-Unionin jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle.

Tukitoimet kestävät niin kauan kunnes postilakossa saadaan ratkaisu.

Posti joutuu tänään selvittämään lakon aikaista vuokratyövoiman käyttöään.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti eilisiltana ohjeistaneensa Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi.

– Valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa. Valtio-omistajan kanta on tässä äärimmäisen selkeä, Paatero linjasi.

Paateron mukaan omistajan vaatimuksen toteuttamista käydään tänään tarkemmin läpi Postin johdon kanssa. Posti ilmoitti Paateron ulostulon jälkeen selvittävänsä asiaa ja tiedottavansa lisää tämän päivän aikana.

Postilla ei aamulla ollut tietoa, milloin tapaaminen on.

Tukilakkoa pohtii myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT), joka on valmistautunut kertomaan tukipäätöksistään viikon loppuun mennessä.

Tukilakoista ovat aiemmin ilmoittaneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Ilmailualan Unioni (IAU).

Lakon sovittelussa on tänään välipäivä. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut osapuolet uuteen tapaamiseen perjantaiaamuna.