Tarkastukset Uudenmaan rajalla alkoivat rauhallisesti, liikenne "marginaalista"
Liikenne soljuu rauhallisesti Ykköstiellä Lohjalla Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla – tämä siitä huolimatta, että poliisi pysäyttää kaikki autoilijat. Jokainen kulkija joutuu kertomaan, miksi hän on ylittämässä maakuntarajaa.
Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä on yksi normaalisti näkymättömän rajan vilkkaimmista ylityspisteistä. Rajan läheisyyteen pystytetyilllä tarkastuspisteellä liikenne ohjataan yhdelle kaistalle betoniestein ja liikennemerkein.
Tavarakuljetukset pääsevät jatkamaan matkaansa nopeasti, mutta bussit joutuvat seisomaan hetken, kun jokaisen matkustajan liikkumistarve tarkastetaan.
Tarkastuksista huolimatta ruuhkaa ei ole, ja tarkastukset sujuvat rauhallisesti. Lauantaina aamupäivällä Lohjan pysäytyspaikalla on parhaimmillaan enemmän poliiseja kuin autoilijoita.
Ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo, että aamuyhdeksään mennessä lauantaina poliisi päästi noin 3 000 ajoneuvoa ympäröivistä maakunnista Uudellemaalle tai päinvastoin. Paluumatkalle käännytettiin hieman yli 100 ajoneuvoa.
– Aivan marginaalinen määrä siihen verrattuna, mitä on normaalisti, Päivänsalo luonnehtii liikennettä.
Ylikomisario olettaa, että viesti valvonnasta on mennyt perille jo suunnitteluvaiheessa. Vapaa-ajan matkalla maakuntarajan yli ei ole nyt asiaa.
Liikkumiskielto Uudenmaan maakunnan rajoilla astui voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.
Suurimpien väylien varrella järjestettävä valvonta alkoi 30 tarkastuspisteellä puolilta öin. Pienemmillä väylillä liikennettä valvotaan liikkuvin partioin.
– Kyllä lähdemme siitä, että raja pitää, Päivänsalo totesi lauantaina Lohjalla.
Maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Tällaiseksi luetaan esimerkiksi työn harjoittaminen tai painava henkilökohtainen syy, kuten lähiomaisesta huolehtiminen. Rajoitus on voimassa 19. huhtikuuta asti.
Oman tilanteensa voi selittää suullisesti tai kirjallisesti. Kirjalliset todistukset eivät ole Päivänsalon mukaan pakollisia, mutta ne voivat nopeuttaa ja selkeyttää poliisin päätöksentekoa tarkastuspisteellä.
Eduskunta hyväksyi valtioneuvoston antaman asetuksen Uudenmaan eristämisestä myöhään perjantaina. Liikkumisrajoitukset astuivat voimaan pian tämän jälkeen vuorokauden vaihtuessa.
Päivänsalon mukaan lainsäädännön astuminen voimaan nopeasti ei kuitenkaan tuottanut poliisille ongelmia.
– Poliisiorganisaatio on luonteeltaan sellainen, että joudumme varautumaan monenlaisiin asioihin. Pystymme aika nopeasti pyöräyttämään tilanneorganisaation käyntiin ja siirtämään resursseja sinne mihin tarvitaan, Päivänsalo toteaa STT:lle.
Poliisin työn aloittamista on helpottanut myös se, että viikonloppuna sitä ei ole rasittanut vilkas työmatkaliikenne. Päivänsalo uskoo, että myös pendelöinnistä selvitään.
Hän myös vakuuttaa, että poliisin normaalit tehtävät pyörivät valvonnasta huolimatta, vaikka kulunvalvonnan järjestäminen vaatii melkoista henkilöhallinnointia.
– Olemme varautuneet siihen, että kiireelliset hälytystehtävät pystytään hoitamaan, ylikomisario vakuuttaa.