Tämä inhottava tapa rikkoo lapsen oikeuksia Suomessa – myös leikkipuistoissa ja uimarannoilla

Tupakointi

Lapsen oikeuksien sopimus astui voimaan 30 vuotta sitten.

Terveysjärjestö Suomen ASH:n mukaan sopimuksen noudattamisessa on edelleen puutteita Suomessa. Sopimus nimittäin velvoittaa ehkäisemään myös lasten altistumista tupakkamarkkinoinnille ja tupakansavulle.

– Leikkipuistojen ja uimarantojen tulisi olla savuttomia, tupakka-askeista tulisi poistaa kaikki mainonnalliset elementit ja saada aikaan yhdenmukaiset, yksiväriset tupakka-askit, joissa on vain terveysvaroitukset. Päättäjillä on tässä asiassa valta ja vastuu, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa.

Järjestön mukaan kaikki tupakoinnin vähentämiseen johtavat toimet pitäisi ottaa käyttöön. Suomi voi suojella lapsen oikeuksia tupakalta monella tapaa. 

– Lasten altistuminen tupakansavulle voidaan ehkäistä vähentämällä väestön tupakkatuotteiden kulutusta. Samalla lasten mallioppiminen tupakointiin vähenee. Savukkeita ei kuitenkaan kannata korvata uusilla nikotiinituotteilla, sillä nikotiini vahingoittaa lasten terveyttä. 

ASH muistuttaa tiedotteessa, että sopimuksen mukaan lapsella on oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta. Esimerkiksi äidin tupakointi raskausaikana vaarantaa lapsen terveyden ja hengen jo ennen syntymää.

– Ratkaisuna olisivat muun muassa laajennetut savuttomat alueet ja maksuton tupakoinnin lopettamisen tuki molemmille vanhemmille, Hara ehdottaa.