Taksien autoveroalennus poistuu – valtiovarainvaliokunta ei usko autokannan rappeutumiseen

Liikenne

Taksien nykyinen 4 800 euron autoveron alennus poistuu. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta puoltaa hallituksen esitystä asiassa.

Veroetu poistuu asteittain vuoden 2022 heinäkuuhun mennessä. Samalla autovero poistuu kokonaan yhden tai useamman pyörätuolipaikan tilatakseilta ja koulukuljetustakseilta.

Valtiovarainvaliokunnan mielestä taksien verotuki ei enää täytä hyvän yritystuen tunnusmerkkejä, kun muun muassa taksilupien kiintiöt poistuvat, lupabyrokratiaa lievennetään ja kilpailu ja hinnoittelu vapautuvat.

Valiokunta ei uskonut väitteitä verotuen kielteisisistä seuraamuksesta, kuten autojen vaihtovälin pidentymisestä, käytettyjen tuontiautojen osuuden kasvusta tai siirtymisestä nykyistä halvempaan ajokalustoon, sillä niille ei löydy tukea kolmen vuoden takaisen muutoksen tilastohavainnoista.

Isompia vaikutuksia arvellaan olevan koko kilpailuympäristön muutoksella ja Keski-Euroopan dieselautomarkkinoiden kehityksellä.

Valiokunta muutti hallituksen esitystä sisällyttämällä myös esteettömiin kuljetuksiin kelpaavat pienemmät, vähintään kuuden matkustajan ”Caddy-luokan” autot verotuen piiriin.

Samalla verovapaan matkailuauton paino-, sisämitta- ja varusteluvaatimuksia kiristetään väärinkäytösten kitkemiseksi.

Mietinnössä on kaksi opposition vastalausetta. Vihreät pitävät omassa vastalausessaan verotuen ulottamista vain yhden pyörätuolipaikan tilatakseihin perusteettomana.