Syyttäjä vaatii Kiemungille sakkoja – pyysi tutkintaa itse

Perussuomalaiset

Pirkanmaan käräjäoikeudessa puitiin maanantaina Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtajan Terhi Kiemungin kirjoittelua islaminuskosta.

Syyttäjä vaatii Kiemungille sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kiemunki on itse pyytänyt tutkimaan, ovatko hänen kirjoituksensa lain mukaan rangaistavia.

Istunnossa pohdittiin sananvapauden ja vihapuheen rajoja sekä poliitikkojen vastuuta sanomisistaan.

Syyttäjä Pasi Vainion mukaan kirjoitus, joka toi Kiemungille syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, oli hyvin yleistävä.

– Siinä sanotaan suoraan, että islaminuskoisille on ominaista tehdä väkivaltaisia ja halveksuttavia tekoja, huomautti Vainio.

Hänen mukaansa kirjoitus on ollut omiaan aiheuttamaan jopa vihaa muslimeita kohtaan ja se on loukannut heidän ihmisarvoaan.

Kiemunki kiisti, että hän olisi solvannut islaminuskoisia.

Puolustuksen mukaan kyse ei ollut vihapuheesta vaan poliittisesta puheesta, joka kuuluu sanan- ja ilmaisunvapauden piiriin ja jota Euroopan ihmissoikeussopimus suojelee. Siksi syyte pitäisi puolustuksen mielestä hylätä.

Politiikassakin syrjintää tulee vastustaa kaikissa muodoissaan.

Syyttäjä Pasi Vainio

Syyttäjä huomautti, että sananvapaudessa on rajoituksia, kuten juuri kiihottaminen kansanryhmää kohtaan.

– Politiikassa voidaan provosoida tavallista voimakkaammin, mutta siihen liittyy myös vastuuta. Politiikassakin syrjintää tulee vastustaa kaikissa muodoissaan.

Vainion mielestä Kiemungilla olisi ollut mahdollisuus käsitellä terrorismin uhkia ja maahanmuuton ongelmia myös asiallisesti.

Kiemungin asianajaja Mika Ylösen mukaan poliittinen ilmaisunvapaus on Suomessa laajentunut ja asioista voi kirjoittaa aiempaa kärkevämmin.

Kiistelty kirjoitus julkaistiin maaliskuussa Uuden Suomen blogialustalla, josta se pian poistettiin.

Kiemungin mukaan tekstin kirjoittamisen virikkeenä olivat Euroopassa tapahtuneet terroriteot.

Blogikirjoituksessaan Kiemunki väittää muun muassa: ”Ei ole maltillista islamia, on vain yksi islam… Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta tässä ajassa kaikki Euroopan terroristit ovat muslimeja.”

– Kirjoituksessa en puhu yksittäisistä ihmisistä vaan nimenomaan kulttuurista, joka on alistava ja suvaitsematon, sanoi Kiemunki, joka toimii kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) avustajana.

Kiemunki kirjoitti myös, että islam alistaa häikäilemättömästi kaiken alleen. Hän hahmotteli kuvaa, jonka mukaan vääräuskoisia tapetaan, naisia ja lapsia raiskataan, moskeijoita pystytetään ja demokratia kukistetaan.

Maanantain istunto veti salin täyteen väkeä.

Paikalla olivat myös perussuomalaisista erotettu entinen kansanedustaja James Hirvisaari ja kunnianloukkauksista muun muassa vankeustuomion saanut Seppo Lehto, joka teki aulassa useita natsitervehdyksiä.

Jutussa annetaan ratkaisu ensi viikon torstaina.