Suurin osa suomalaisista kieltäisi parveketupakoinnin – “Haitat kärjistyvät entisestään, kun ihmiset ovat aikaisempaa enemmän kotona”

Tupakointi

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa parveketupakoinnin kieltämistä lailla, ilmenee terveysjärjestö Suomen ASH:n teettämästä tutkimuksesta.

Vastaajista 26 prosenttia vastustaa kieltoa.

Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo tiedotteessa, että parveketupakoinnin ongelmat ovat tulleet selvästi esille kevään aikana.

Tutkimusaineisto koottiin maaliskuun alkupuolella, jolloin koronaepidemia oli vielä aluillaan. Hara epäilee, että loppukeväästä ja alkukesän aikana kieltoa saattaisi kannattaa vieläkin useampi.

Tällä hetkellä parveketupakointiin on vaikea puuttua. Kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmä ehdotti tilanteeseen puuttumista asunto-osakeyhtiölain muutoksella. Työryhmän mukaan lakia tulisi muuttaa siten, että kiellosta voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

– Vetoamme sekä päättäjiin että tupakoijiin. Asuntoon kulkeutuva tupakansavu ei ole ainoastaan viihtyisyyshaitta, vaan terveysriski. Nykytilanteessa haitat kärjistyvät entisestään, kun ihmiset ovat aikaisempaa enemmän kotona. Tässä tarvitaan yhteisvastuuta toinen toistamme, Hara korostaa.

Valtaosa tutkimukseen vastanneista pitää myös tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta hyvänä.

– Tutkimustulokset olivat todella positiivista luettavaa. Väestö tuntee tupakan haittavaikutukset monesta eri näkökulmasta, ei vain tupakoijien terveyden kannalta, vaan laajemmin. Poliittisille päättäjille tupakkalain tavoitteen vahva kannatus antaa hyvän tuen määrätietoisen tupakkapolitiikan jatkamiselle, Hara sanoo.

Taloustutkimus keräsi tutkimusaineiston 13.–15. maaliskuuta. Tutkimukseen vastasi 2 499 henkilöä.

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija. Järjestö edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista sekä päihteettömyyttä.