Suomen valtiojohto teki virallisen päätöksen Naton jäseneksi hakemisesta

Nato-jäsenyys

Suomen valtiojohto on tehnyt virallisen päätöksen hakemisesta sotilasliitto Naton jäseneksi. Päätöksen teki tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva.

Asiasta kertoi presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi, että tp-utva linjasi, että Suomi eduskuntaa kuultuaan hakee Nato-jäsenyyttä.

Niinistöllä ja pääministeri Sanna Marinilla (sd.) on alkanut kello 13 lehdistötilaisuus Suomen turvallisuuspoliittisista ratkaisuista. Lehdistötilaisuus jatkuu ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) osuuksilla.

Hallitus antaa vielä tänään eduskunnalle uuden selonteon, joka esittää sotilasliiton jäseneksi hakemista. Selonteon käsittely eduskunnassa alkaa huomenna aamupäivällä.

Eduskunta voi nopeimmillaan käsitellä asian jo maanantaina, mutta on mahdollista, että siihen menee vähän kauemmin aikaa. Aikatauluun vaikuttaa se, miten paljon kansanedustajat haluavat käyttää puheenvuoroja suuressa salissa.

Tämän jälkeen Suomi pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi. Naton päämajassa Brysselissä asian odotetaan etenevän nopeasti, mutta puolustusliiton 30 jäsenmaan pitää myös ratifioida liittymispöytäkirja. Jälkimmäisen vaiheen odotetaan vievän 4–12 kuukautta.

Eduskunnan varsinainen päätöksenteko Suomen liittymisestä Natoon tapahtuu vasta tämän jälkeen.