Naton varapääsihteeri kertoo olevansa yhä varma, että Suomi ja Ruotsi hyväksytään jäseniksi

Turkin esittämästä kritiikistä Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksia kohtaan käytiin ”suoraa ja rakentavaa” keskustelua lauantain illallisella, kertoo Mircea Geoana
Nato-jäsenyys

Naton varapääsihteeri Mircea Geoană kertoo olevansa varma, että Suomi ja Ruotsi hyväksytään sotilasliiton jäseniksi, jos maat päättävät hakea jäsenyyttä.

–  Jos maat hakevat jäsenyyttä, kuten ymmärtääkseni tapahtuu lähipäivinä, olen varma siitä, että (Naton) jäsenvaltiot käsittelevät heidän jäsenyytensä tässä liittokunnassa rakentavasti ja myönteisesti. Suomi ja Ruotsi ovat jo Naton läheisiä kumppaneita ja ne ovat elinvoimaisia demokratioita, joiden oikeusvaltion tila on virheetön, varapääsihteeri totesi.

Tämä pitää Geoanan mukaan paikkansa siitä huolimatta, että Turkki on esittänyt kriittisiä kommentteja Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä kohtaan.

–  Keskustelimme eilen asiasta. Kuten aina Natossa, kävimme suoraa ja rakentavaa keskustelua. Turkki on tärkeä liittolainen, joka esitti huolenaiheensa, joista keskusteltiin ystävien ja liittolaisten kesken. Olen täysin varma, että jos nämä maat päättävät hakea jäsenyyttä, pystymme toivottamaan heidät tervetulleeksi ja löytämään konsensuksen.

Geoana esitti kommenttinsa toimittajille saapuessaan Nato-maiden ulkoministerien epäviralliseen tapaamiseen Berliinissä. Epävirallinen kokous oli ensimmäinen laatuaan Naton historiassa.

Suomen ja Ruotsin lähestyvien jäsenyyshakemusten ohella tapaamisessa käsitellään Ukrainan sodan tilannetta. Varapääsihteeri onnitteli sotaa käyvää Ukrainaa Euroviisujen voitosta. Geoanan mukaan voitto kertoo Ukrainan taakseen keräämästä valtavasta kansainvälisestä tuesta.

–  Enkä sano tätä vitsaillakseni. Olemme nähneet valtavaa julkista tukea Ukrainalle. Venäjä on aloittanut brutaaleimman ja kyynisimmän sodan sitten toisen maailmansodan. Olemme yhdistyneitä ja vahvoja, ja autamme Ukrainaa voittamaan sodan.