”Suomen joulu on pelastettu” – lakon lamauttama Posti palaa arkeen ja lupaa lähetysten ehtivän jouluksi

Posti on lisännyt pakettiautomaattien ja väliaikaisten noutopisteiden määrää vuoden kiireisimmän sesongin ajaksi.
Postilakko

Postilakon päätyttyä joulun lähetykset saadaan perille ajoissa, luvattiin Postista pian sen jälkeen, kun tieto postilakon päättymisestä tuli keskiviikkona.

– Joulukortit ja -paketit ja Black Friday -paketit tulevat ajoissa. Eli tältä osin Suomen joulu on pelastettu, lupaa Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Joulukortit, jotka on lähetetty lakon aikana Postin punaisissa kuorissa, on otettu erilleen muusta postista, joten se helpottaa korttien perille pääsyä. Lakon jälkeenkin lähetettävät joulukortit kannattaa Ainasojan mukaan laittaa punaiseen kuoreen.

Paperisen postin päiväjakelu oli laajalti seisauksissa Postin työntekijöiden työtaistelun aikana, joten toipumisessa menee useita viikkoja.

– Palaamme normaaliin arkeen niin pian kuin mahdollista. Osa lähetyksistä pystyttiin hoitamaan lakon aikana, ja pahalta sumalta vältyttiin, Ainasoja sanoo.

Posti selvittää edelleen ulkomaille kertyneiden lähetysten mittakaavaa. Pakettiliikenne EU:n ulkopuolelle pysähtyi, kun Ilmailualan Unioni IAU lopetti lakon tukitoimena postinlajittelun lentoasemilla.

Posti kertoi keskiviikkona varautuvansa joulukiireisiin lisäämällä pakettiautomaatteja ja perustamalla noin sata väliaikaista noutopistettä.

Väliaikaiset noutopisteet alkoivat palvella jo heti keskiviikkona, ja niitä on sijoitettu muun muassa kauppakeskuksiin.

Joulunaika on Postin vuoden kiireisin sesonki. Yhtiö kertoo, että viime vuonna se toimitti joulun alla yli 1,3 miljoonaa pakettia viikossa.

Postin työriidan sopu päätti postilakon lisäksi myös lukuisat tukitoimet, joita muut liitot olivat postilaisten tueksi julistaneet. Postin työntekijöitä edustavan PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kiitteli tukilakkoja järjestäneitä tahoja valtakunnansovittelijan toimistolla sovun löydyttyä.

– Tuki oli äärimmäisen merkittävää. Kiitän suunnattomasti heitä siitä solidaarisuudesta, mitä he pienipalkkaisia postilaisia kohtaan osoittivat, hän sanoi.