Suomen EU-komissaari tunsi kaikki – mutta ei huippumallia

Kirjat

Suomen ensimmäinen EU-komissaari Erkki Liikanen sukkuloi ympäri Eurooppaa sekä työssä että vapaa-ajalla. Hän osallistui maratoneille, nautti kulttuurista ja kannusti suomalaisia maailmantähtiä lajista riippumatta.

Komissaari-kirjansa perusteella Liikanen vaikuttaa tunteneen lähes kaikki nimekkäät eurooppalaiset. Mutta ei sentään kaikkia.

Renault’n pääjohtaja Louis Schweitzer oli kutsunut Liikasen vuonna 2002 Ranskaan formulakisoja seuraamaan. Kisaa edeltävänä iltana Liikanen osallistui illalliselle, jossa oli mukana myös Renault’n tiimiä johtanut Flavio Briatore vaalean seuralaisensa kanssa.

Sunnuntaina ennen kilpailua Briatore esitteli Liikaselle varikolla tallin toimintaa. Sitten italialainen pyysi vaaleaa seuralaistaan johdattamaan Liikasen lähtöpaikalle Kimi Räikköstä tervehtimään.

Räikkönen istui jo autossaan ja kysyi, että ihanko tämän takia komissaari oli tullut Ranskaan.  

– Yhtäkkiä kymmenien kuvaajien lauma ilmestyi ympärille ja kamerat kävivät, Liikanen muistelee.

Suomalaiskomissaari oli yllättynyt, sillä Räikkönen oli tuolloin vasta nuori lupaus. Liikanen näki tutun suomalaisen kuvaajan Antti Puskalan ja kysyi häneltä, oliko Kimi todella jo näin suosittu ja kuuluisa varikolla.

– Puskala vastasi suomeksi: ”Etkö tiedä, kenen kanssa kävelet täällä varikolla? ”En tiennyt, Liikanen kirjoittaa.

– Antti Puskala kuiskasi korvaani: ”Heidi Klum.”

Sekään ei auttanut, sillä Liikanen ei tunnistanut saksalaista huippumallia edes nimeltä.

Erkki Liikanen: Komissaari. Siltala, 384 s.