"Nykysuomalaisuuteen ei kuulu se, että naisia syrjitään" – Kohupäätös nostatti kritiikkiä Suomalaisen Klubin sisällä
Helsingin Suomalaisen Klubin päätös evätä jäsenyys naisilta jatkossakin herättää arvostelua. Esimerkiksi Klubin pitkäaikainen aktiivi, professori, sellotaiteilija Seppo Kimanen pettyi äänestystulokseen siinä määrin, että paitsi perui suunnitellun esiintymisensä Klubin iltapäivämatineassa myös erosi saman tien koko yhdistyksestä.
– Nykysuomalaisuuteen ei minusta kuulu se, että naisia syrjitään Klubissa, jonka nimi on velvoittava eli Suomalainen Klubi, Kimanen perustelee ratkaisuaan STT:lle.
Kimasen mukaan eropäätös perustuu siihen, että hän on tavallaan ollut klassisen musiikin edustaja Klubissa. Hän on muun muassa järjestänyt siellä kymmeniä kulttuuritilaisuuksia.
– Arvomaailmaani muusikkona ei kuulu, että jos säveltäjä Jean Sibelius eläisi, hän voisi kuulua Klubiin, mutta Kaija Saariaho ei.
Kimanen huomauttaa, että viime viikon tiistaina naisten hyväksymisestä jäseniksi äänestettiin jo toista kertaa.
Hän kertoo uskoneensa, että johtokunnan yksimielisesti suosittelema muutos menisi tällä kertaa läpi. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä naisten jäsenyyden sallimisen puolesta äänesti nyt vajaat 70 prosenttia, kun sääntöjen muuttamiseen olisi tarvittu 75 prosenttia annetuista äänistä.
– Eli vähemmistö pystyy torjumaan enemmistön ja johtokunnan päätöksen, mikä kuvastaa minusta vääränlaista klubihenkeä, Kimanen summaa.
– Mielestäni ilmapiiri Klubissa ei ole harmoninen. Näin ollen tein henkilökohtaisen päätöksen eroamisesta.
Ratkaisua kritisoi myös Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula, jonka oli määrä osallistua joulukuussa järjestettävään keskustelutilaisuuteen. Nikula vahvistaa, että poisjäännin taustalla on tasa-arvokysymys.
Nikula kertoo pohtineensa kysymystä jo keskustelutilaisuuteen suostuessaan. Äänestys oli tuolloin vasta tulossa.
– Mutta sitten kun se tulos oli tuo, niin päätin, että ei minun tarvitse sinne jalallani astua.
Nikula kuitenkin toivoo, etteivät äänestystuloksesta eniten kiukustuneet Klubin jäsenet eroa, koska se vaikeuttaisi vaaditun enemmistön saavuttamista vastaisuudessa.
Myös oikeustieteen tohtori Timo Viherkenttä vahvistaa STT:lle peruneensa äänestyspäätökseen liittyen esitelmänsä Suomalaisella Klubilla.
Syyskauden ohjelmassa ovat edelleen esimerkiksi ministerilounaat elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) ja puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kanssa.
Vuonna 1876 perustettu Suomalainen Klubi kertoo olevansa kulttuuriklubi, jossa suomalaisuuden aatteelliseen pohjaan sitoutuneet eri-ikäiset miehet tapaavat toisiaan.
Jäsenäänestyksen jälkeen Suomalainen Klubi kertoi, että puheenjohtaja Raimo Ilveskero eroaa tehtävästä välittömästi. Uusi puheenjohtaja valitaan marraskuussa, ja hän aloittaa työnsä vuodenvaihteessa. Väliajaksi Klubin johtoon siirtyi varapuheenjohtaja Rainer Friberg.
Friberg kertoo saaneensa äänestyksen jälkeen jäseniltä paljon palautetta, jossa toivotaan, että rivit saataisiin mahdollisemman pian yhdistettyä.
– Tällainen, lainausmerkeissä voi sanoa, pieni kyräily, mikä on syntynyt, ei palvele ketään.
Fribergillä ei maanantaina ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon Klubista on tuoreimman äänestyspäätöksen jälkeen eronnut jäseniä.
Fribergin mukaan syyskauden tapahtumista kaksi on peruttu äänestystuloksen vuoksi, koska esiintyjät ovat katsoneet, etteivät arvot kohtaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että yli kaksi kolmasosaa jäsenistä oli naisten jäsenyyden kannalla.