Suomalaisasiantuntijan mukaan Ruotsi voi saada nopeastikin porvarihallituksen, mutta sen taipaleesta ei tule helppoa
Professori Peter Stadius uskoo Ruotsin neljän puolueen porvariblokin onnistuvan sopimaan uuden hallituksen muodostamisesta. Tämä voi tapahtua suhteellisen nopeastikin, koska kukaan ei halua kokea uudelleen sellaista kuukausien prosessia, jollainen hallituksen muodostaminen oli neljä vuotta sitten, Stadius Helsingin yliopistosta arvioi.
Todennäköisesti itse hallitukseen tulevat maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit, kun taas ruotsidemokraatit ja liberaalit jäävät sen tukipuolueiksi. Mitään tasaista taivalta hallitukselle ei Stadiuksen mukaan uskalla ennustaa.
– Sinne voi jäädä kytemään kaikenlaista. Hallituksesta tulee hankalasti johdettava, Pohjoismaiden tutkimuksen professori Stadius ennustaa.
Selvästi kannatustaan lisänneiden ja maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseiden ruotsidemokraattien riveissä voi aiheuttaa tyytymättömyyttä se, ettei yhtään puolueen jäsentä nähdä ministerinä uudessa hallituksessa. Stadiuksen mukaan tästä huolimatta on kuitenkin aivan varmaa, etteivät ruotsidemokraatit hallituksen pääse.
Sen sijaan ruotsidemokraatit pitänevät Stadiuksen mukaan huolen siitä, että kaikki mitä hallitusohjelman suhteen sovitaan, kirjataan ylös tarkasti. Näin puolue voi valtiopäivillä ja muissakin yhteyksissä vedota siihen, että näin on sovittu mustaa valkoisella.
– Eli kyllä siinä pääministerillä on toinen käsi sidottuna, Stadius kuvaa tilannetta.
Hallituksen ulkopuolelle jäämisestä saattaa olla ruotsidemokraateille myös hyötyä. Stadius muistuttaa, että hallitusvastuuseen nousseet populistipuolueet ovat yleensä saaneet maksaa valtaan pääsystään kovan hinnan kannatuksen heikkenemisenä. Tämän vaaran ruotsidemokraatit saattaa nyt välttää.
Pääministeri Magdalena Andersson sanoi eronpyyntönsä jättämisen jälkeen, että hänen ovensa on auki yhteistyölle Ulf Kristerssonin ja maltillisen kokoomuksen kanssa. Oikeiston ja vasemmiston suuri koalitio on ollut Ruotsissa vuosikymmeniä täysin pois suljettu ajatus, mutta Stadiuksen mukaan ei ole mahdotonta, että asiat tässäkin suhteessa muuttuisivat.
– En usko, että vielä nyt, mutta ehkä tämä on asia, josta keskustellaan neljän vuoden päästä jo vakavammin, hän pohtii.
Vaalivoittajasta puheen ollen Stadius muistuttaa, että Suomessa hallitusta muodostaisi vastaavassa tilanteessa jo suurin puolue – eli sosiaalidemokraatit.
– Mutta Ruotsin systeemi eroaa tässä huomattavasti Suomesta.